Crin Antonescu: Daca e vorba de eventualitatea ca domnul Ponta sa o desemneze pe doamna Kovesi in fruntea DNA, eu ma opun

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a participat duminica seara la emisiunea lui Radu Tudor, „Punctul de intalnire", la Antena 3 unde a vorbit despre ultimele evenimente importante pentru Uniunea Social Liberala.

Inceputul discutiei a adus in atentie ipoteza legata de numirea doamnei Laura Codruta Kövesi. Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a avut o pozitie ferma cu privire la acest subiect, precizand ca nu este de acord cu o asemenea numire a doamnei Kövesi, in functia e procuror sef la Directia Nationala Anticoruptie(DNA).

"PNL nu a cedat ministerul, sau postul de ministru al justitiei pentru 45 de zile. Nu exclus sa il cedeze de tot, dar nu l-a cedat nici pentru 45 de zile, nici pentru 4 zile. Premierul Ponta a dorit – si in aceasta privinta, intr-adevar, am avut discutii, m-a consultat – sa asume interimatul in fruntea acestui minister pana la, sau pentru solutionarea problemei numirii marilor procurori, ca sa spun asa – procurorul general al Romaniei si procurorul sef la DNA. Daca e vorba de eventualitatea ca domnul Ponta sa o desemneze pe doamna Kövesi – ca sa mergem direct la subiect – in fruntea DNA, eu ma opun. Daca asta era, ca sa spun asa, asteptarea dumneavoastra, ea e, ca sa spun asa, ca, poate, un raspuns. Din pacate insa, asta cred ca nu rezolva problema. Problema e mult mai complicata si sunt gata sa o discutam, cu precizarea din partea mea, ca deocamdata nu ne aflam in fata unor numiri oficiale facute de premier, ca ne aflam in fata unei ipoteze pe care premierul nu a dezmintit-o, a admis-o ca posibila si de asemenea, cu premisa, pe care o acceptam cu totii, ca asa ceva nu ne poate lasa indiferenti pe nici unii dintre cei care ani de zile si mai cu seama in cursul anului trecut am avut lucruri de spus la adresa modului in care doamna Kövesi, domnul Morar, au transformat institutiile pe care le-au condus in institutii actionate politic si in piloni ai regimului Basescu si mai ales, nu ne poate lasa indiferenti pe cei care am cerut votul cetatenilor in repetate randuri, pe parcursul anului trecut, pentru a demantela, pentru a inlatura, pentru a pune capat regimului Basescu.

Trebuie sa o spun ca nu am sugerat pe cine sa nu propuna pentru ca nici nu a fost nevoie, pentru ca doamna Pivniceru, asa cum chiar si Traian Basescu a spus public, a avut un singur cuvant de raspuns atunci cand a discutat cu Traian Basescu problema procurorilor, un singur cuvant de raspuns la solicitarea lui Traian Basescu privitoare la Daniel Morar si Laura Kövesi, cuvantul este: "niciodata". Cuvantul a fost "niciodata". In momentul in care Victor Ponta, ca prim-ministru, a dorit sa asume interimatul la justitie, este evident ca am aplicat si aplic aceeasi masura. Nu discut, nu negociez, nu impart procurori, chiar daca nu sunt numai doi, chiar daca sunt douazeci si ceva. Cum premierul a spus-o in mai multe randuri, pentru ca nu e cazul ca partidele sa isi arondeze macar recomandarea unor procurori. Daca legea – o lege nu facuta de mine, ci de doamna Macovei, asumata de domnul Tariceanu, o lege pe baza careia, practic, Traian Basescu a pus mana pe conducerea in cea mai mare parte a sistemului judiciar, daca nu in intregime – daca legea spune ca e responsabilitatea ministrului justitiei sa faca aceste propuneri pe criterii exclusiv profesionale, atunci nu are ce cauta, dupa parerea mea, nici un sef de partid, niciun coleg de partid, indiferent ca vorbeste in numele PNL, USL, PSD, indiferent ca vorbeste in numele a 70% sau 80% sau cat vreti dumneavoastra, 100% din electorat. Am aplicat acest lucru, il aplic si in ce il priveste pe Victor Ponta si daca astazi spun categoric, si i-am spus, evident, si lui Victor Ponta ca nu sunt de acord, ca ma opun, ca socotesc ca este o mare greseala si in sine, in raport cu sistemul judiciar, dar, desigur, si politica, o eventuala propunere de semnare de catre domnul Ponta a doamnei Kövesi, o fac nu pentru ca doresc sa influentez justitia, nu i-am facut o contrapropunere, spun doar atat, ca este nepotrivit atata timp cat noi, ca lideri politici, am spus vreme de cativa ani, ca doamna Kövesi, un profesionist asupra virtutilor caruia nu discut eu, ca nu am calitatea sa il evaluez, dar am spus, pornind de la niste elemente, pe care eu le tin minte si sunt gata sa le repet totdeauna si pe care le interpretez si astazi la fel, ca nu e in ordine cum a condus Parchetul General, ca exista grave suspiciuni, ca de dovedit nu am cum sa dovedesc eu, ca nu sunt eu Parchet, dar exista."