Crin Antonescu: Am facut acest USL pentru a ridca Romania in picioare

Presedintele Crin Antonescu a participat luni, 08 aprilie a.c., la emisiunea „Subiectiv", moderata de Razvan Dumitrescu, la Antena 3, unde a facut bilantul guvernarii USL.

Intrebat despre votul anti-Basescu din 9 decembrie, la alegerile parlamentare, presedintele Crin Antonescu a precizat ca nu a fost vorba doar despre votul impotriva unei singure persoane, ci despre votul impotriva unui regim care a insemnat saracirea oamenilor si mintirea acestora.

"Daca imi dati voie, pentru ca ati spus din nou despre votul anti-Basescu. Da, numai ca asta nu inseamna, asa cum ne acuza in mod prefacut, de fapt, foarte multi, ca noi am avea o fixatie si am crede ca lupta politica sau mandatul politic se reduce la inlaturarea unei persoane. Votul anti-Basescu si mandatul in acest sens e un mandat impotriva modului de a se articula politic al unui regim, al unei puteri cu domnul Basescu in frunte, in centru, deasupra, la mijloc si cam peste tot, care a insemnat, practic, saracirea oamenilor, care a insemnat mintirea oamenilor, care a insemnat politizarea tuturor structurilor care, in principiu, ar trebui sa fie ale statului si doar ale statului, nu ale unui conducator vremelnic sau ale unui partid aflat la guvernare, si, de asemenea, a insemnat o uriasa doza de ipocrizie si de impostura. Nu e vorba, asadar, doar de un om, ci de toate aceste lucruri, pe care Traian Basescu le-a intretinut, le-a dezvoltat si le apara cu mult succes in acest moment.

Asta e mai greu de spus, dar cred ca spre a analiza ce s-a intamplat de la 9 decembrie incoace doar, pentru ca, in fond, de acolo directia pe care noi trebuia si trebuie in continuare sa mergem era si este foarte clara si de acolo, din votul de la 9 decembrie, capatul unui sir de voturi, de altfel, pe tot parcursul anului 2012 ne venea o putere legitima democratic, data de votul oamenilor, asa cum nu a mai avut nimeni, cred, in istoria Romaniei. Cred ca pot indrazni sa spun acest lucru, cel putin in termenii aritmetici ai votului universal. Pentru ca FSN-ul din 1990, care a avut un scor comparabil – 65 – 66% – era cu totul altceva. În alegeri democratice regulile artei, n-a avut nimeni vreodata, de cand se fac alegeri in Romania, un scor precum acela pe care oamenii ni l-au dat."

De asemenea, Crin Antonescu a mentionat ca este deranjat de faptul ca, unele persoane uita portiuni din istoria recenta si au tendinta de a povesti pe tonul lui Traian Basescu, ignorand astfel votul pentru demitere al celor 7,4 milioane de romani, la referendumul din vara anului 2012.

"Constat cu tristete ca, dincolo de intamplari – numirea procurorilor, propunerea procurorilor, episodul care ne-a agitat atat de mult in ultimele zile – dincolo de asta, situatie care poate fi discutata, pentru care pot fi argumente intr-o parte si-n alta – pentru mine sunt valabile numai unele dintr-o parte, nu din ambele, dar ele exista si intr-o parte, si-n alta – dincolo de asta exista ceva care pe mine, de exemplu, nu cred ca numai pe mine, ma deranjeaza pentru ca nu mai exista nicio circumstanta atenuanta. S-a schimbat tonul si s-a schimbat povestea, s-a schimbat istoria. De pilda, pe mine ma deranjeaza – o spun foarte franc, foarte deschis – faptul ca, iata, partenerul meu politic, premierul Ponta, lider al USL si prim-ministru, se refera la episodul referendumului din vara lui 2012 de suspendare a lui Traian Basescu in termenii lui Traian Basescu. Premierul zice azi: "n-au venit destui oameni, de-asta a ramas Basescu la putere". Pai, uitam ca oameni au venit destui, au venit multi, ingrozitor de multi pentru Traian Basescu; n-au venit niciodata atat de multi pentru a vota sau pentru a demite un presedinte.

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a subliniat foarte clar faptul ca se simte jignit de actiunile lui Traian Basescu, care il implica si pe partenerul sau de alianta, premierul Victor Ponta si ca doreste sa fie presedintele unei Romanii puternice, nu al unei tari in genunchi.