Creier supra-conectat: Ne-a invadat tehnologia viata?

martie 12, 2015

Ne plimbam prin oras in anul 2015 si tot ceea ce vedem sunt oameni care se holbeaza la ecranele telefoanelor sau vorbesc la casti. Pe aproape fiecare strada din orice oras din lume putem vedea oameni care sunt conectati la tehnologia moderna, lucru imposibil cu cateva decenii in urma. Ne-am obisnuit cu faptul ca desi impartim spatiul fizic cu cei din jurul nostru, nu mai reprezinta o experienta comuna. Oriunde mergem, ne aducem cu noi accesoriile tehnologice, mult mai ispititoare decat locul in care ne aflam. Avem acces la prieteni, familie, stiri, noutati, scandaluri, celebritati, munca, timp liber, informatii, zvonuri, toate adunate in acelasi loc. Nu e de mirare sa suntem transfigurati.
Suntem "liberi", daca "liber" este cuvantul potrivit, pentru stimularea continua a creierului nostru in orice moment. Prin intermediul ecranelor, nu a fost niciodata mai usor sa ajungem la cei pe care ii iubim si de care ne pasa.

Fotograful Josh Pulman si-a pus urmatoarea problema in urma unei fotografii pe care a facut-o pe strada: "In cazul in care doi oameni se plimba pe strada impreuna si fiecare se uita in propriul telefon, sunt ei cu adevarat impreuna? Ce efect au asupra noastra display-urile, in ceea ce priveste emotiile noastre, fie ca e vorba despre anxietate, furie sau bucurie? "

oameni

A fi om inseamna sa-ti doresti comunicare. Este posibil ca talentul nostru sa ne tradeze si sa fim supra-conectati? Si daca este asa, ce inseamna asta pentru viitorul nostru?

Mai multe studii au aratat ca telefoanele perturba socializarea intre oameni, inca de cand au fost inventate. Si totusi, avem nevoie de o detoxifiere a mintii noastre? Fie ca vorbim despre sanatatea fizica sau psihica, nimic nu pare sa functioneze pentru majoritatea oamenilor. Care este scopul de a ne deconecta de la tehnologie daca apoi ne intoarcem si mai dornici ? Pare greu sa renuntam la aceasta dependenta dar putem totusi incerca sa controlam mai bine cu cine vorbim la telefon si ce ne dorim unii de la altii. Scopul final este acela de a intelege ca doar comunicarea reala cu cei de langa noi ne poate implini cu adevarat in viata.

Sursa: BBC

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro