Credite pentru depășirea crizei pentru TAROM și Blue Air, urmate de restructurare

iulie 28, 2020

Companiile aeriene TAROM și Blue Air vor primi credite cu garanții de stat de 60, respectiv, 64 de milioane de euro, pentru a face față crizei, în condițiile în care traficul aerian a scăzut cu peste 90% după restricțiile menite a limita răspândirea virusului, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la Digi24. Imediat după depășirea crizei va urma, însă, restructurarea. Cel puțin în ceea ce privește Tarom, cu o supraîncărcare de personal unică în lume, o companie cu 192 de șefi. 

 

„Guvernul a făcut și face tot ce poate pentru salvarea celor două companii. Vom permite accesarea unui credit cu garanții de stat pentru TAROM, vorbim de 64 milioane de euro pentru a traversa această perioadă. Pentru compania Blue Air avem în discuție un credit cu garanții de stat, vorbim de 60 de milioane de euro. Dar notificarea Comisiei Europene, notificarea Băncii Naționale – pentru că Blue Air a demarat procedura de a intra în concordat preventiv. Noi acordăm aceste garanții pe baza unei ipoteci”, a spus Bode.

„În luna iulie vom notifica CE, cel mai târziu săptămâna viitoare, vom declanșa procedurile legale pentru accesarea acestor ajutoare și vom asigura fondurile necesare atât pentru TAROM, cât și pentru Blue Air, pentru a trece această perioadă de criză”, a spus Bode.

Ministrul Transporturilor a vorbit și despre planul de restructurare al TAROM.

„Planul de restructurare este obligatoriu. Este ultima șansă să folosim această oportunitate să curățăm această companie. Aici avem cu 25 de angajați per aeronavă mai mult decât media companiilor aeriene din lume, Avem un șef la nouă angajați, ceea ce nu e în regulă. Sunt 192 de șefi”, a spus Lucian Bode.

În urmă cu o zi, el a spus că estimează scăderi de personal care pot ajunge până la 700 de persoane. În aprilie, peste 1.100 de angajaţi ai Tarom au intrat în şomaj tehnic. Compania a fost înfiinţată în 1954.

Guvernul a aprobat încă din luna aprilie, printr-un memorandum, acordarea a câte unui ajutor pentru companiile aeriene Tarom şi Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei.

Blue Air a fost înfiinţată în 2004 şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaţionale în România, Cipru, Italia şi Marea Britanie. Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad. Blue Air operează în actuala formulă din 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitaţii, afacerea Blue Air, aflată în insolvenţă.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro