Despre cramele de vinuri din Moldova trebuie intai amintit faptul ca aici , vitucultura a fost pomenita inca din vremuri indepartate, din timpul dacilor si chiar si in Evul Mediu.
Acum, in Moldova, viile ocupa peste 90.000 ha asta insemnand practic a treia suprafata viticola a tarii ca intindere. Viile incep aiic din Botosani si se intind pana in Vrancea, pe toata lungimea si latimea provinciei. Podgoriile celebre care se pot vedea in Moldova, urmarind harta viticola incep cu cele din Cotnari din judetul Iasi care are centrele viticole Bucium, Copul , Comana, Uricani dar si Plugari si Probota.
Traversand judetul Vaslui se ajunge la podgoria Husilor , in zonele viticole Bohotin, Husi, Averesti , Vutcani si Murgeni.
Zone viticole , podgorii intinse si crame de vinuri se pot vedea si in judetele Bacau, Galati si Vrancea si toate aceste zone , vizitandu-le ne vom edifica in ceea ce priveste calitatea vinurilor moldovenesti care sunt atat de apreciate atat in tara cat si in strainatate.
Cramele de vinuri din Dobrogea se caracterizeaza prin faptul ca se afla intr-o zona veche care beneficiaza de terenuri deosebit de bune pentru viticultura.
Vita de vie se poate cultiva oriunde in Dobrogea deoarece relieful regiunii este format din coline si terenuri plane care nu ridica nici o problema pentru viticultura . Caldura si lumina sunt din belsug in Dobrogea , solul are o structura foarte buna , fertilitate si toate astea conduc catre elementele chimice din care vita de vie isi extrage tot ce are nevoie.
Viile Dobrogei ocupa aproximativ 25.000 ha si pe ele intalnim trei mari centre viticole : Murfatlar, Cernavoda si Medgidia.
Acest tinut ofera cele mai bune conditii pentrui producerea vinurilor dar si a strugurilor de masa , putand fi cultivate aici chiar si soiuri pentru stafide cunoscute ca avand rezistenta scazuta la temperaturile din timpul iernii.
Transilvania adaposteste o bogata cultura viticola , avand tipuri de vin care au o noblete desavarsita si care sunt cautate de catre specialisti si cunoscatori. Viile se intind in aceasta regiune pana la 14.000 ha iar vinurile adapostite de cramele de vinuri din zona au nuante deosebite de originalitate si noblete.
Reprezentative in zona sunt podgoria Tarnavelor cu centrele viticole de la Jidvei, Blaj, Tarnaveni, Medias, Zagar si Valea Nirajului.
Cramele de vinuri din Muntenia si Oltenia se afla in zone care au fost inca din timpuri stravechi in zone cu asezari viticole bogate si care au traditie in ceea ce priveste producerea vinului dar si a vituculturii.
Suprafata viticole a Munteniei si Olteniei se intinde pe aproape 104.000 ha , cu precadere pe zone colinare dar si pe nisipurile din zona de sud a Olteniei . Reprezentative sunt podgoriile Dealurile Buzaului , Dealul Mare, Stefanesti-Arges, Dragasani si altele.
» Preluat de pe LivePr.ro - Crama vinuri cu Budureasca ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro