Costurile ascunse ale educatiei, o problema semnalata de elevi in cadrul Celei mai mari lectii din lume, organizate de Salvati Copiii

mai 3, 2010

Starea dezastruoasă a sălilor de clasă, în care tencuiala se desprinde, costurile “ascunse” ale educaţiei sau kilometrii parcurşi până la şcoală de copiii din mediul rural sunt câteva dintre problemele semnalate de cei 60.000 de elevi care au luat parte la Cea mai mare lecţie din lume, organizată de Salvaţi Copiii România.

Elevii români s-au alăturat astfel celor 15 milioane de colegi din lume, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie 2010, într-un efort comun de a atrage atenţia asupra importanţei de a asigura accesul nediscriminat la educaţie. În următoarea perioadă, reprezentanţii Guiness Book vor anunţa dacă s-a stabilit un nou record mondial pentru Cea mai mare lecţie din lume.

În cadrul lecţiei, elevii din România au făcut un diagnostic al sistemului românesc de educaţie din perspectiva lor şi au formulat problemele cu care ei se confruntă. În perioada următoare, Salvaţi Copiii România va centraliza toate neregulile semnalate, pentru a le prezenta factorilor de decizie.

Camelia Potec, campioana olimpică medaliată cu aur la Jocurile Olimpide din 2004, s-a alăturat copiilor de la Şcoala 197 din Bucuresti, încurajându-i pe elevi ca, indiferent de drumul professional pe care îl vor alege, să acorde prioritate învăţăturii. “Eu am fost norocoasă să am parte de o educaţie foarte bună şi consider că, alături de sănătate, educaţia este cea mai importantă. Mi-a făcut plăcere să asist la Lecţia pentru toţi.”, a spus, la final, Camelia Potec. Elevii de la Jean Monnet au avut-o ca invitat special pe Dana Războiu, care a vorbit despre rolul pe care l-a avut educaţia în viaţa şi în cariera sa, dar şi despre educaţia văzută din perspectiva sa de părinte.

Reprezentanţii Salvati Copiii au constatat că, în foarte multe cazuri, situaţia financiară precară a familiei împiedică accesul copiilor la educaţie. Cu toate că legea stipulează clar gratuitatea învăţământului de stat, în realitate există multe costuri “ascunse”, pe care familia trebuie să le suporte (manuale, caiete, cretă, material de laborator, renovarea claselor, plata agenţilor de pază etc.). Principala cauză a existenţei acestor costuri “ascunse” o reprezintă subfinanţarea sistemului de învăţământ. Întrucât aceste costuri afectează grav egalitatea de şanse a copiilor care provin din familii defavorizate, Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea acestora şi asigurarea gratuităţii şi obligativităţii învăţământului. În România, peste 350.000 de copii cu vârste între 0 si 14 ani sunt afectaţi de sărăcie, indică un studiu din 2009 al Bancii Mondiale şi Unicef.

Statisticile arată că în ţara noastră, 70.000 de copii sunt nevoiţi să muncească* în loc să înveţe şi doar un sfert din copiii din mediul rural ajung să urmeze liceul**. În acelaşi timp, fenomenul abandonului şcolar ia proporţii îngrijorătoare, rata acestuia triplându-se între anii 2000 şi 2007 (de la 0.6% în anul şcolar 2000/2001 la 1,9% în anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului naţional de învăţământ publicat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Lecţia pentru Toţi a avut loc în peste 350 de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi scoli speciale din 160 de localităţi din România.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro