Corpului National al Politistilor despre intalnirea cu presedintele Romaniei

septembrie 30, 2010

Presedintele Romaniei s-a intalnit in data de 28.09.2010 cu o delegatie a organizatiei profesionale Corpul National al Politistilor, pentru discutarea unor probleme profesionale si de natura sociala.

Conducerea C.N.P. a solicitat, cu ocazia investirii noului ministru al Administratiei si Internelor, o ntlnire cu presedintele tarii, pentru redeschiderea dialogului intrerupt intre dumnealui si politisti, clarificarea situatiei de subminare a ordinii publice si de pierdere a increderii in politie potrivit declaratiilor sale, care afecteaza toti politistii personal si in fata societatii. De asemenea, astazi s-a cerut sa se redeschida dialogul cu sindicatele la guvern si la nevoie mai sus, pentru ca schimbarea ministrului nu a schimbat cu nimic situatia, iar problemele si revendicarile au ramas aceleasi, fiind necesara implicarea directa a executivului, ceea ce s-a si intamplat incepand de ieri, chiar daca deocamdata fara rezultate.
Intalnirea a fost acceptat initial pentru data de joi, 30 septembrie, insa datorita unor modificari in agenda presedintelui (sedinta CSAT) si a solicitarilor exprimate de ctre C.N.P. ca sa nu se acutizeze conflictul declansat si intens mediatizat, care aducea deservicii institutiei si intregului corp profesional, intalnirea a avut loc astzi intre orele 16.00- 17.00.
Mentionam ca o astfel de intalnire la guvern si presedinte a fost solicitata din luna iulie, dupa aplicarea masurilor de austeritate si aparitia zvonurilor despre concedieri in randul politistilor, insa pana acum nu s-au materializat.
La intalnire au participat presedintele CNP Iulian Dobrescu, vicepresedintele Constantin Asofronie si membrul BEC Marian Cristea, componenta delegatiei si problemele ridicate fiind stabilita intr-o sedinta a BEC.
Discutia a fost una informala, in decursul unui interval de circa o ora conducerea C.N.P procedand la expunerea catre domnul presedinte a problemelor cu care se confrunta in prezent politistii, aspecte sustinute de astfel si de ctre sindicate cu ocazia protestelor recent organizate, proteste pe care si organizatia profesional le sustine, o mare parte din cei care au protestat fiind si membri CNP.
CNP nu s-a substituit sindicatului SNPPC, ci, in lipsa dialogului dupa ziua de 24 septembrie si in perspectiva amplificarii protestelor, a propus o mediere intre executiv si sindicate, adecvata functiei prezidentiale, dar si organizatiei profesionale, intre sindicate si conducerea ministerului, ridicand si alte probleme decat cele profesionale, pentru ca asta au cerut membrii nostri comuni.
Referitor la supararea pe politisti, presedintele a spus ca acest lucru nu priveste toata institutia sau toti politistii, ci numai pe cei care ar fi incalcat legea, iar revenirea la escorta cu politisti se va produce dupa ce va analiza raportul in CSAT.

Pe scurt, conducerea C.N.P. i-a supus atentiei domnului preedinte urmtoarele aspecte care-i privesc, n mod direct, pe politisti:
1. Necesitatea modificarii cadrului legislativ privind statutul politistului, in speta a prevederilor Legii nr. 360/2002, a Codului de etica i deontologie al politistului precum si a altor acte normative interne consecutive ce privesc activitatea de resurse umane, ghidul carierei, regimul disciplinar, regimul incompatibilitatilor si pregatirea profesionala a politistilor. Domnul presedinte a afirmat c sustine demersurile care abordeaz aceste aspecte i le consider oportune n afirmarea profesiei de politist. De asemenea, a fost ridicat problema intaririi autoritatii politistului n actualul context social, pe de o parte din perspectiva normelor legale, cu referire la noile prevederi ale Codului Penal i a celui de Procedura Penala precum i a protectiei juridice si medicale a politistului, despagubirii politistilor pentru fapte in legatura cu serviciul, toate acestea in scopul asigurarii unei mai bune indepliniri a atributiilor legale. In acest sens, Corpul National al Politistilor a fcut cunoscut faptul ca intentioneaza organizarea unei ntalniri de lucru ntre specialistii din politie si cei din cadrul Ministerului Public si din Justitie, intalnire care va avea ca scop principal analiza modului n care sunt tratate actiunile cu violent manifestate asupra politistilor.

2. Un alt punct de discutie a fost acela al prezentrii situatiei dificile a politistilor, afectati de masurile de austeritate hotarate de guvern si generate de actuala criza economica, informare asupra careia domnul presedinte a afirmat ca le va studia cu mare atentie si ca va solicita ca aceste probleme s fie tratate corespunzator de responsabilii din cadrul Guvernului si Parlamentului. C.N.P a expus, printre altele, aspectele ce tin de prevederile cuprinse in prezent de legea privind salarizarea unitar a personalului bugetar, solicitandu-se sprijinul ca salarizarea politittilor n 2011 sa porneasca de la nivelul salariilor din luna decembrie 2009, marirea coeficientilor agentilor de politie, pastrarea unui raport mai apropiat intre nivelul ofiterilor inferiori fata de cel al judectorilor si procurorilor debutanti (acum de 3-9), reducerea restrictiilor la desfasurarea unor activitati retribuite de catre politisti in afara programului si fara legatura cu serviciul, precum si pastrarea, in noua lege a pensiilor, a virstei de pensionare a politistilor la 55 de ani. S-a discutat si asupra asigurarii unui minim de resurse financiare i logistice necesare pentru desfurarea activittii structurilor de politie, amenajarii si dotarii sediilor de politie, desfasurarii misiunilor, asigurarea echipamentului, plata unor restante banesti personalului.
Deasemenea, CNP a artat ca nu este de acord cu o concediere a politistilor ca urmare a reorganizarii M.A.I. sau aderarii la Spatiul Schengen.
S-a aratat ca atat procesul legislativ, sustinerea drepturilor politistilor, cat si realizarea obiectivelor si programelor au fost perturbate si blocate de desele schimbari la varful ministerului, motiv pentru care CNP a solicitat sa se asigure stabilitatea conducerii ministerului si unitatilor, sa nu se mai permita schimbari politice i de catre noul ministru, mai ales ca urmeaza o perioada importanta privind aderarea la Spatiul Schengen si continuarea integrarii in U.E. Presedintele a fost de acord cu punctul de vedere al CNP, cunoaste situatia si arata ca la alte institutii stabile, treaba merge mult mai bine.

Presedintele Romaniei a declarat ca are cunotinta despre problemele cu care se confrunta in prezent bugetarii, inclusiv politistii, probleme pe care le intelege i asupra carora se va apleca cu atentie din perspectiva atributiilor ce-i revin, iar celelalte vor fi discutate cu guvernul si noul ministru.
In acelasi timp, a repetat mesajul oficial din seara precedenta, privind necesitatea respectarii legalitatii de catre toti manifestantii indreptatiti la proteste, mai ales de catre cei care raspund ei insisi de asigurarea ordinii publice, acest lucru putand afecta autoritatea politistilor n aplicarea legii. Totodat, a spus c este de acord i sustine initiativele C.N.P. pe linie legislativa si de pregatire, ca apreciaza sprijinul acordat pe aceste linii, in vederea indeplinirii obiectivelor importante ale ministerului.

La finalul ntrevederii, domnul preedinte a propus ca reprezentantii Corpului National al Politistilor si cei din conducerea M.A.I. sa se intalneasca in cursul lunii octombrie, n vederea stabilirii unui mod eficient de rezolvare a problemelor specifice ale politistilor ridicate, iar despre cele nerezolvate sa informeze din nou presedintele.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro