Coronavirusul ține 3 milioane de copii și tineri acasă. Sfaturile ministrului Muncii pentru părinți

martie 11, 2020

Extinderea epidemiei de coronavirus, care a ajuns la un bilanț de 31 de infectări în România, a condus la decizia autorităților de a suspenda cursurile în sistemul preuniversitar, din 11 martie până în 22 martie, și la deciziile conducerilor a mare parte din universități de a suspenda cursurile. 

Pentru că România a intrat în a doua etapă a scenariului pregătit de autorități, după ce s-a consemnat al 25-lea caz în timpul zilei de marți, este foarte posibil să se anunțe prelungirea suspendării școlilor.

Aproape 3 milioane de copii care învăță în grădinițele și școlile din sistemul public au rămas acasă de miercuri.

„Scopul este de a-i feri pe elevi de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursurilor”, declara premierul interimar Ludovic Orban.

Suspendarea activității se aplică și pentru programele after-school care aparțin de unitățile de învățământ de stat, dar nu se aplică unităților private care nu sunt subordonate Ministerului Educației. 

„After school-ul care se desfășoară în cadrul unităților de învățământ este închis, pentru că aparține de unitatea de învățământ. Dacă vorbim de after school-urile private, acestea nu aparțin de Ministerul Educației. Sunt societăți comerciale sau au altă formă de organizare, nu sunt unități de învățământ preuniversitar. Măsura Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență de aplică unităților de învățământ preuniversitar. Aici includem și palatele și cluburile copiilor, grădinițele, liceele, școlile profesionale”, explica ministrul interimar al Educației, Monica Anisie.

Decizia autoritățile nu este obligatorie pentru mediul universitar care se bucură de autonomie, dar majoritatea universităților din țară au decis suspendarea cursurilor și continuarea activității de predare în online. 

Consiliul Național al Rectorilor le-a recomandat oficial tuturor universităților să își suspende cursurile față în față și să identifice soluții online pentru continuarea activității.

De asemenea, au fost sistate și stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

În contextul în care închiderea temporară a grădinițelor și a școlilor a ridicat probleme pentru părinți, ministrul interimar al Muncii a recomandat părinţilor ca, în această perioadă, să nu apeleze la concediul de odihnă sau concediul medical, arătând că autorităţile propun alte soluţii precum munca de acasă sau flexibilizarea programului de lucru, acolo unde este posibil

„Am venit cu câteva soluții aplicabile exclusiv în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator:

1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;

2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;

3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).

Cred că următoarele măsuri sunt de bun simț atunci când specificul locului de muncă este acomodat:

• În cazul familiilor cu 2 părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza.

• De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici.

Nu aș recomanda:

1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă.

2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document", a scris Violeta Alexandru, miercuri, pe Facebook.

Premierul interimar Ludovic Orban a mai spus, la rândul său, luni, că firmelor și instituțiilor li se va solicita să permită angajaților să lucreze de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil.

Simulările pentru Evaluarea Națională, examenul de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri au fost și ele amânate până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide, ulterior, modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro