Dezbaterea COPLATA sau Bani vs Sanatate, eveniment din seria The Money Channel Business Trends Roundtables a reunit astazi, 30 martie, la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai asociatiilor din sectorul medical pentru a dezbate proiectul de lege pentru coplata serviciilor medicale. Moderata de Dan Suciu, dezbaterea se va difuza la postul de televiziune de business, astazi, intre orele 18 si 19:55.
Introducerea unor noi taxe pentru serviciile medicale este vazuta de Ministerul Sanatatii ca o aliniere la politica europeana in domeniu, realizata pentru a veni in sprijinul pacientilor. Totodata, in opinia reprezentantilor ministerului, coplata poate aduce venituri suplimentare spitalelor si medicilor. Pe de alta parte, unii reprezentanti ai asociatiilor medicilor si pacientilor nu sunt de acord cu introducerea coplatii pe motiv ca acest lucru va scadea adresabilitatea la medic si va birocratiza sistemul.
Prezent la eveniment, Dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii, a spus ca banii se vor duce catre furnizorii de servicii, respectiv spitale si medici de familie. Irimie a subliniat faptul ca Ministerul Sanatatii este deschis si asteapta propuneri pentru imbunatatirea acestui proiect de lege. El a mai spus ca nu stie daca termenul de 1 iulie este unul fezabil pentru introducerea coplatii.
Romania cheltuieste anual pe sanatate jumatate din cat aloca restul tarilor din Uniunea Europeana, spune directorul general al MedLife, Mihail Marcu. Acest lucru arata ca implementarea sistemului de coplata pentru serviciile medicale este absolut vital, subliniaza omul de afaceri roman, care este actionar la unul din cele mai mari lanturi de clinici private din Romania.
In plus, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a implementat sistemul de coplata in sanatate. Costurile de coplata vor varia de la circa un leu, pentru o analiza, la cinci lei, pentru o consultatie la medicul de familie, pana la 100 de lei in spitale, a precizat Marcu. Exceptie de la regula vor face pensionarii, studentii si clasele defavorizate, adica aproximativ 9,5 milioane de persoane. In aceste conditii, vor intra in sistemul de coplata cam aceleasi persoane care platesc acum asigurari sociale, a aratat directorul MedLife.
Gabriel Biris Managing Partner Biris&Goran a atras atentia asupra discrepantei intre numarul de contribuabili la sanatate si numarul celor asigurati. Avem aproximativ patru milioane de contribuabili la sistemul de sanatate care sustin 20 de milioane de oameni. Vorbim aici despre un sistem bolnav. Cred ca este vital sa fie largita baza de contribuabili, a subliniat Biris.
Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM considera insa ca introducerea coplatii pentru serviciile medicale coroborata cu sistemul de coplata pentru medicamente inseamna doar vizite suplimentare la medic, fara ca pacientul sa beneficieze de servicii medicale mai bune. Dr. Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, este de parere ca sistemul de coplata, asa cum este redactat in acest moment, nu este etic si a spus ca va veni cu propuneri din partea organizatiei pe care o reprezinta.
Au mai participat la discutii: Dr. Ovidiu Gogu Cacuci - Spital Pelican (Oradea), Cristian Vladescu Director Comisia prezidentiala pentru sanatate, Vasile Barbu - Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Dr. Bogdan Andreescu - Director General Spitalul Colentina, Dan Peretianu Camera Federativa a Medicilor, Radu Enache - CEO Hewlett-Packard Romania si Gabriel Voicila - FSI Industry Manager Hewlett-Packard Romania.
Evenimentul COPLATA sau Bani vs Sanatate face parte din seria The Money Channel Business Trends Roundtables si a fost organizat de M&C Stategy Development in parteneriat cu Medlife si Hewlett-Packard Romania. Parteneri media: revista MONEY EXPRESS, Sanatatea.TV si Medica Academica.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro