Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o convorbire telefonică cu cancelarul Angela Merkel, la inițiativa oficialului german.
„Cei doi șefi de guvern au evocat, cu acest prilej, relațiile speciale, cu caracter strategic, dintre România și Germania, și au convenit asupra continuării eforturilor comune pentru aprofundarea suplimentară a acestora, cu precădere pe dimensiunea economică. A fost agreată, de asemenea, importanța reluării și a consolidării dialogului politic bilateral la nivel înalt, de îndată ce condițiile o vor permite.
Cancelarul Angela Merkel s-a referit, în context, la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania și a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin și, personal, a domniei sale, pentru respectarea și protejarea drepturilor cetățenilor români care muncesc în Germania”, transmite guvernul într-un comunicat remis presei miercuri seară.
„Guvernul federal a inițiat, de altfel, cu promptitudine, modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecție acestora și a garanta drepturile angajaților români. A subliniat, în același scop, întreaga deschidere și disponibilitate pentru menținerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autoritățile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru”, se mai spune în comunicat.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a avut pe 19 mai, la Berlin, o întrevedere cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil. Cei doi demnitari au discutat despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.
Ministrul Violeta Alexandru a discutat în aceeași zi și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klöckner.
Ambii miniștri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.
Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei, la Bornheim, au protestat față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii. Muncitorii români sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei s-au plâns de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare.
Firma care i-a angajat este în insolvenţă și le plătise parțial sau nu le plătise deloc salariile, anunţându-i pe muncitori că până marţi vor trebui să părăsească locul.
Protestele sezonierilor români aruncați în stradă a schimbat legea în Germania. În urma informațiilor din presă, statul român s-a sesizat, a informat autoritățile din landuri și pe cele federale și a determinat schimbarea legii germane pentru a elimina inechitățile față de muncitorii străini aflați la lucru în Germania. Principalul obiectiv din modificarea legii: scurtcircuitarea lanțului de subcontractori.
Imediat după vizita ministrului român al Muncii, românii și-au primit salariile.
Citește și:
Cum s-a văzut vizita Violetei Alexandru în presa germană
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro