Contributia Romaniei la Fonduri Voluntare in cadrul NATO

septembrie 19, 2008

Ministerul Afacerilor Externe a efectuat platile aferente contributiei financiare la doua Fonduri Voluntare ("Trust Fund"), derulate in cadrul NATO. Romania contribuie astfel cu 70.000 euro la Fondul fiduciar privind distrugerea de pesticide si substante periculoase din Republica Moldova (faza a III-a) si cu 30.000 euro la Fondul Voluntar pentru distrugerea de munitii in Georgia

Platile au fost efectuate in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 1540 din 19 decembrie 2007, in vederea sprijinirii de o maniera concreta a obiectivelor NATO in raport cu vecinatatea sa estica, precum si in virtutea interesului Romaniei pentru consolidarea securitatii si stabilitatii in Europa de Sud-est si regiunea Marii Negre.

Activitatile sustinute din Fonduri Voluntare, impreuna cu cele finantate din fondurile comune ale Aliantei, reprezinta modalitati de implementare a politicii NATO in domeniul parteneriatelor, ca dimensiune din ce in ce mai importanta in contextul amplificarii riscurilor de securitate asimetrice (terorism, proliferarea armelor de distrugere in masa).

Informatii de fond:

Proiectul de distrugere a pesticidelor si a substantelor periculoase din Republica Moldova, realizat de NATO impreuna cu OSCE, este prevazut sa se desfasoare in trei faze, de la identificare si ambalare pana la distrugerea efectiva a acestora.
Romania si-a asumat rolul de coordonator al proiectului inca de la debutul acestuia, in iulie 2005.
Avand in vedere faptul ca substantele se afla sub paza personalului militar, finalizarea proiectului va conduce la degrevarea de aceasta sarcina a sute de militari. Totodata, va avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului si a vietii populatiei.
Proiectul este indeplinit de Agentia NATO de Intretinere si Aprovizionare (NAMSA), in calitate de agent executiv si OSCE, desfasurandu-se in cadrul Initiativei pentru Mediu si Securitate (ENVSEC) la care sunt parte Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP), Programul ONU pentru Mediu (UNEP), OSCE si NATO. O organizatie non-guvernamentala germana va asista la ambalarea si centralizarea munitiei intr-un judet din Republica Moldova.

Proiectul privind distrugerea de munitii in Georgia a fost lansat oficial in octombrie 2007, iar la 18 iunie 2008 a fost semnat acordul de management financiar al NATO pentru acest Fond Voluntar, a carui desfasurare este estimata sa dureze 12 luni.
Acesta reprezinta cel de-al doilea Fond Voluntar al Parteneriatului pentru Pace destinat Georgiei, contribuind semnificativ la securitatea si stabilitatea in regiune. Prima initiativa de acest tip s-a desfasurat intre anii 2003 si 2006.
Actiunea initiata de Alianta Nord-Atlantica va contribui la activitatile de demilitarizare, neproliferare si combatere a terorismului, aflate printre prioritatile aliatilor in relatia cu partenerii.
Contributia Romaniei la acest Fond Voluntar se inscrie in cadrul actiunilor pentru apropierea Georgiei de comunitatea euro-atlantica.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro