Contracte de miliarde din bani publici fara licitatie

Ministrul de stat Gheorghe Seculici a facut avere din bani publici. Doar in ultimii 3 ani si jumatate, firma ministrului PD a primit contracte in valoare de peste 17 miliarde lei din partea Consiliului Local Arad. Nici unul dintre aceste contracte nu a fost primit in urma unei licitatii, toate fiindu-i atribuite direct firmei lui Gheorghe Seculici in urma “negocierii cu o singura sursa”.

Potrivit declaratiilor de avere si de interese depuse in 20 aprilie 2005, Gheorghe Seculici, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, detine actiuni in valoare de 320.000 de euro la SC PROIECT ARAD SA. Cu 48% dintre actiuni, Gheorghe Seculici este actionarul principal al SC PROIECT ARAD SA, el fiind si directorul general al acestei companii intre 1991 si 2004.

SC PROIECT ARAD SA, firma lui Gheorghe Seculici a prosperat de pe urma banilor aradenilor. Preluarea ICRAL-ului din Arad la un pret modic reprezinta doar una dintre afacerile foarte profitabile pe care firma detinuta si condusa de ministrul PD le-a facut cu Municipalitatea din Arad.

De la sfirsitul lui 2001 incoace, de cind a intrat in vigoare obligativitatea publicarii in Monitorul Oficial a contractelor pe care institutiile si companiile de stat le fac cu bani publici, SC PROIECT ARAD SA a beneficiat de 16 astfel de contracte (vezi Anexa). Toate contractele au fost incheiate cu Consiliul Local al Municipiului Arad, iar valorea lor insumata este de 17.031.694.858 lei. Toate contractele au fost primite de firma lui Gheorghe Seculici fara licitatie, in urma “negocierii cu o singura sursa”.

Intre 1992 si 2002, Gheorghe Seculici a fost consilier local, presedintele Comisiei de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura din cadrul Consiliului Local al municipiului Arad. in aceasta perioada, firma la care consilierul local Gheorghe Seculici era si patron si director general a primit numeroase contracte pentru lucrari publice din partea Consiliului Local Arad. Numai intre septembrie si decembrie 2001, SC PROIECT ARAD SA a primit 5 contracte in valoare de 3.349.486.651 lei din bani publici.

La sfirsitul lunii ianuarie 2002, Gheorghe Seculici a demisionat din functia de consilier local, pe motiv de incompatibilitate. intre 2002 si 2004, firma sa a continuat insa sa primeasca contracte din partea Consiliului Local Arad.

Un nou impuls l-au primit afacerile SC PROIECT ARAD SA cu Municipalitatea Arad dupa alegerile locale din 2004, in urma carora Gheorghe Seculici a ajuns Presedinte al Consiliului Judetean, iar Gheorghe Falca, ginerele sau si finul lui Traian Basescu, a devenit primar al municipiului Arad. in mai putin de o luna, intre 30 noiembrie si 22 decembrie 2004, firma Presedintelui Consiliului Judetean a primit din partea Primariei conduse de ginerele sau 5 contracte fara licitatie in valoare de peste 4.668.107.207 de lei.

Gheorghe Seculici este un exemplu tipic al modului in care banii publici ajung in buzunarele politicienilor care sint si oameni de afaceri. (Grupului de Investigatii Politice)