Continua consultarile pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice

august 1, 2008

Avand in vedere ultimele articole aparute in mass media pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari:

Reprezentantii AVAS, impreuna cu cei ai Consultantilor, au avut mai multe runde de discutii cu factori de conducere si reglementare din sistemul energetic, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale din domeniu. Intalnirile, la care au avut loc dezbateri asupra alternativelor de Integrare Verticala in Sectorul Energetic, au avut loc la sediul AVAS in datele de 14.01.2008, 18.04.2008, 09.07.2008 si 15.07.2008.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi exprima disponibilitatea de a continua aceste serii de intalniri in masura in care apar elemente noi ce nu au fost prezentate si dezbatute pana in prezent.

Mentionam ca analizele privind Integrarea pe verticala in Sectorul Energetic sunt elaborate de catre consultanti coordonati de firma KPMG. Acestia au elaborat documente de analiza si fundamentare dintre care o parte au fost afisate si pe site-ul AVAS.

De asemenea, Consiliul Concurentei a transmis AVAS Punctul de vedere referitor la proiectul de act normativ, urmand ca Decizia finala sa fie emisa odata cu finalizarea procedurii declansate prin notificarea operatiunii de concentrare de catre partile implicate.

Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020, aprobata prin H.G. nr. 1069/2007, prevede, printre altele, ca:

• Statul va pastra pachetul de control asupra principalelor unitati de producere a energiei electrice, totalizand o putere instalata suficienta pentru a putea asigura siguranta energetica a tarii;

• Se va analiza integrarea acestor producatori cu societati de distributie aflate in proprietatea statului, rezultand companii puternice la nivel regional. In functie de rezultatul analizei, sunt posibile regrupari ale unitatilor de producere aflate in prezent in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., S.N. Nuclearelectric S.A., S.C. Termoelectrica S.A., al complexurilor energetice, al altor producatori de energie electrica si termica.

Reamintim ca, in conformitate cu studiile comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE sunt:

• crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie;

• un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala;

• cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la cca. 30% (o cresterea cu cca. 7 / 8 procente);

• un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro