Continental da dovada de forta operativa si reduce substantial gradul de indatorare

februarie 20, 2009

Rezultatul operativ net EBIT* insumeaza 1.837,3 milioane Euro, cu marja de 7,6 procente
Furnizorul de componente pentru industria automobilelor reduce datoria neta cu 373 milioane Euro
Cifra de afaceri creste prin achizitia Siemens VDO la valoarea de 24,239 miliarde Euro
Rubber Group creste cifra de afaceri si atinge o marja neta EBIT de 11,1 procente
Situatia extrem de nefavorabila de pe piata afecteaza puternic Automotive Group
Programul complex de reducere a costurilor este extins in continuare
Amortizarea componentei „Goodwill“ - in valoare de 1,23 miliarde Euro - afecteaza rezultatul la nivel de concern

Continental AG Hanovra a dat dovada in anul precedent de forta operativa – in ciuda distorsionarilor masive din industria automobilelor - si a redus datoriile nete. Furnizorul international de componente pentru industria auto a obtinut un rezultat operativ net (EBIT) aproape neschimbat fata de anul precedent, in valoare de 1.837,3 milioane Euro. Pentru o cifra de afaceri la nivel de concern in valoare de 24,239 miliarde Euro, se obtine o marja de 7,6 procente. Aceasta se incadreaza astfel in rectificarile anuntate. Compania a redus indatorarea neta cu aproximativ 373 milioane Euro, la valoarea de 10,483 miliarde Euro.

„in ciuda conditiilor dificile de pe piata, Continental a obtinut in trimestrul patru din anul precedent un rezultat operativ foarte bun, chiar si in comparatie cu concurenta“ a afirmat joi Dr. Karl-Thomas Neumann, Directorul Comitetului Executiv Continental, cu ocazia conferintei anuale de presa in Hanovra. „Dorim sa ne pastram profitabilitatea in ciuda scaderilor puternice de productie ale clientilor nostri din industria automobilelor si sa reducem in continuare gradul de indatorare al companiei. Din acest motiv, suplimentar masurilor deja implementate, am initiat programe aditionale de reducere a costurilor, pentru a asigura rezultatele operative, care sunt esentiale pentru reducerea datoriilor.“

Dr. Neumann a scos in evidenta faptul ca Automotive Group s-a putut impune destul de bine, in contextul prabusirilor masive de cerere din industria automobilelor in 2008: „Cu o cifra de afaceri de 14,90 miliarde de Euro, Automotive Group obtinut un rezultat operativ net * de 908,9 milioane Euro si o marja de 6,1 procente. Diviziile Chassis & Safety si Interior

* inaintea amortizarilor privitoare la patrimoniul necorporal din PPA, inaintea amortizarilor privitoare la patrimoniul corporal din PPA (purchase price allocation – alocarea pretului de cumparare) (doar Siemens VDO), fara efecte speciale.
au atins marje nete * de 10,1 procente, respectiv 9,0 procente, in ciuda declinului masiv inregistrat de majoritatea clientilor. Marea provocare ramane insa Divizia Powertrain. Aceasta a fost puternic afectata de evolutia negativa a pietei, in conditiile unui program de restructurare complex, pe termen lung. Cu toate acestea, suntem convinsi ca vom inregistra progrese in activitatile operative in anul curent.

Directorul Comitetului Executiv a mai raportat faptul ca societatea a realizat in anul financiar 2008 amortizari in ce priveste componenta „Goodwill“, in valoare de 1,23 miliarde Euro, in special la Diviziile Automotive Powertrain si Interior. „Astfel, in situatia unor conditii de piata diferite, afacerile din segmentele Automotive-Group nu corespund in totalitate asteptarilor noastre initiale dupa achizitia Siemens “, a afirmat Dr. Neumann. Totusi, amortizarile duc la un rezultat la nivel de concern evident negativ si reduc astfel capitalul propriu din bilant. „Amortizarile nu au efecte asupra numerarului. De aceea, acestea nu influenteaza negativ obiectivul nostru de a scadea gradul de indatorare”, a explicat dr. Neumann.

Dr. Alan Hippe, Directorul adjunct al Comitetului Executiv si totodata seful Rubber Group si Directorul Financiar al Continental - care va parasi in curand compania – a scos in evidenta rezultatul operativ al Rubber Group, care este exceptional, chiar in cadrul contextului actual. La o cifra de afaceri de 9,35 miliarde, Grupul a obtinut un EBIT de 984,9 milioane Euro. „Acest lucru corespunde unei marje de 10,5 procente. EBIT-ul net fara modificarile de circuit de consolidare si de efecte speciale are valoarea de aprox. 1 miliard Euro, iar marja este de 11,1 procente. Acest rezultat este cu atat mai remarcabil, cu cat grupul a trebuit sa suporte costuri suplimentare la materii prime in valoare de aprox. 290 milioane Euro. Divizia de anvelope pentru autoturisme si Divizia ContiTech a reusit sa se apropie destul de mult de rezultatele foarte favorabile din anii precedenti, in ciuda influentelor negative de conjunctura si a unor obligatii financiare mari privitoare la materiile prime, cu o marja neta fara modificarile de circuit de consolidare si de efecte speciale de 13,1, respectiv 11,1 procente. in schimb, Divizia de anvelope pentru autoturisme nu a mai putut compensa costurile la materiile prime in valoare de aproape 100 milioane de Euro, care au crescut foarte puternic. in acest sector s-a inregistrat o cadere a pietei, atat in ce priveste echipamentele de dotare din fabrica, cat si a echipmanetelor de inlocuire, astfel incat marja a scazut la 2,7 procente.“

Cifra de afaceri si rezultatul 2008
Cifra de afaceri a concernului a crescut in anul 2008 cu 45,8 %, in comparatie cu anul precedent, la valoarea de 24.238,7 milioane Euro (anul precedent 16.619,4 milioane Euro). Aceasta crestere considerabila a putut fie generata mai ales prin achizitia Siemens VDO. Prin eliminarea efectelor speciale, valoarea EBIT inainte de amortizari ale patrimoniului necorporal din PPA (purchase price allocation – alocarea pretului de cumparare) si inainte de amortizari ale patrimoniului corporal din PPA (doar Siemens VDO) la nivelul concernului este redusa cu 0,2%, la valoarea de 1.837,3 milioane Euro (anul precedent 1.841,5 milioane Euro). Rentabilitatea neta a cifrei de afaceri este de 7,6% (anul precedent 11,1%). Rezultatul operativ la nivel de concern (EBIT) s-a micsorat, mai ales ca urmare a amortizarii la componenta „Goodwill“, in comparatie cu anul precedent, la -296,2 milioane Euro (anul precedent 1.675,8 milioane Euro). Rentabilitatea cifrei de afaceri s-a diminuat la -1,2% (an precedent 10,1%).

Rezultatul la nivel de concern care este alocat actionarilor s-a redus mai ales ca o consecinta a amortizarii a componentei „Goodwill“ cu 2.144,1 milioane Euro la valoarea de -1.123,5 milioane Euro (anul precedent 1.020,6 milioane Euro). Aceasta corespunde unui rezultat per actiune de -6,84 Euro (anul precedent 6,79 Euro). in urma ajustarii cu amortizarile la patrimoniul necorporal din PPA, a amortizarilor la patrimoniul corporal din PPA (doar Siemens VDO) precum si a amortizarii componentei „Goodwill“, rezultatul per actiune este de 3,16 Euro. Cresterea preturilor la materii prime a incarcat concernul in anul 2008 cu aprox. 325 milioane Euro, in comparatie cu preturile medii din anul 2007.

Finantari si investitii
Datoriile financiare nete s-au redus fata de sfarsitul anului 2007 cu 372,9 milioane Euro, la valoarea de 10.483,5 milioane Euro (anul precedent 10.856,4 milioane Euro). Cu toate acestea, „Gearing Ratio“ s-a modificat datorita amortizarii componentei „Goodwill“ fara efecte la numerar, in valoare de 1,23 miliarde Euro la 189,6 % (an precedent 158,3 %). Capitalul propriu a fost redus in urma amortizarii componentei Goodwill la 5,53 miliarde Euro. in bilantul la nivel de concern s-a inregistrat contabil la 31 decembrie 2008 o componenta „Goodwill” de 6,38 miliarde Euro, dupa 7,29 miliarde la finalul 2007.

Rezultatul la dobanda s-a redus fata de anul precedent cu 552,5 milioane Euro, la
-706,7 milioane Euro (anul precedent -154,2 milioane Euro). Costurile pentru finantare a preluarii VDO au ramas cu valoarea de 500,7 milioane Euro in cotele asteptate. „Conditiile noastre de credit nou negociate prevad - in baza ratingului sub gradul de investitie - o marja la banci mai ridicata cu 250 puncte de baza. insa consideram ca ne favorizeaza faptul ca dobazile de pe piata financiara au scazut in aceeasi ordine de marime fata de anul precedent. Pe aceasta cale pornim de la un efect compensatoriu la cheltuielile cu dobanda pe durata exercitiului financiar curent“, a declarat Directorul adjunct al Comitetului Executiv Dr. Hippe.

Cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare (R&D) au crescut fata de anul precedent cu 663,4 milioane Euro, respectiv 79,5%, la valoarea de 1.498,2 milioane Euro (anul precedent 834,8 milioane Euro) si insumeaza 6,2% din cifra de afaceri (anul precedent 5,0 %). Acest lucru se datoreaza in principal achizitionarii Siemens VDO. inregistrarea de bilant pentru active fixe si software in valoare de 1.595,2 milioane Euro se situeaza cu 698,3 milioane Euro peste valoarea din anul precedent (896,9 milioane Euro). Cota de investitii este de 6,6 % (anul precedent 5,4 %). Cresterea investitiilor este generata in principal prin activitatea comerciala a firmei preluate, Siemens VDO. Pentru anul curent sunt planificate interventii la ambele pozitii.

Angajati
in comparatie cu 2008, numarul angajatilor din concernul Continental a scazut cu 12.499, la aproximativ 139.155 de angajati. Mai ales in cadrul Automotive Group s-au efectuat reduceri importante de personal prin restructurari si revizuiri de portofoliu: in acest sector s-a redus numarul angajatilor cu 4.651, doar prin vanzarea activitatilor de electromotoare. in plus, numarul personalului dobandit prin servicii externalizate a fost redus cu aproximativ 5.000 la nivel de concern.

Dividende
Datorita pierderilor de bilant inregistrate de compania Continental AG, in calitatea ei de societate mama, nu se vor propune in cadrul Adunarii Generale varsaminte de dividende pentru anul financiar 2008.

Perspective 2009
in urma turbulentelor persistente de pe pietele financiare si a recesiunii in multe zone ale lumii nu se poate realiza in prezent o evaluare de incredere a datelor cadru (valute, dobanzi, piete de desfacere si de productie). „Cu toate acestea, obiectivul principal este sa reducem in continuare gradul de indatorare neta a concernului. Din acest motiv, aditional programelor de reducere a costurilor implementate pana acum, au fost initiate masuri similare si in sectorul de investitii si de cercetare si dezvoltare“ a afirmat Dr. Neumann. „Anularea dividendelor este un pas suplimentar pentru reducerea datoriilor. Pornim de la ideea ca si in anul 2009 se va obtine un „Free Cashflow“ substantial. Astfel, din perspectiva prezenta, se poate considera ca firma Continental va respecta obligatiile din contractele de credit (Covenant-Level) stabilite pe baza trimestriala.“
in plus, Continental verifica diferite alternative pentru inlocuirea transei B cu scadenta in 2010, in valoare de 3,5 miliarde Euro. Discutiile constructive incepute la sfarsitul lunii ianuarie cu Grupul Schaeffler, cu privire la o colaborare a celor doua firme, sunt continuate in mod intens.

„inceputul afacerilor pentru primul trimestru 2009 arata cat de mari vor fi provocarile in anul curent. Astfel, este posibil ca scaderea cifrei de afaceri in primul semestru 2009 sa se accelereze tocmai in diviziile Automotive. Din acest motiv, datorita valorilor comparative mari din anul precedent, este posibil ca tocmai in primul semestru sa existe diferente considerabile fata de anul anterior. Estimam, de asemenea, ca in anul curent vor fi implementate masuri de restructurare de anvergura“, a mentionat Dr. Neumann.

Concernul Continental
Cu o cifra de afaceri estimata la peste 24 miliarde Euro pentru anul 2008, concernul Continental se numara printre liderii de piata ai industriei automobilistice. in calitate de furnizor de sisteme de franare, sisteme si componente pentru trenuri de rulare si sasiuri, instrumente, solutii Infotainment, electronica auto, pneuri si produse tehnice din elastomeri, firma contribuie in mod constant la un plus de siguranta in trafic si la o mai buna protectie a mediului inconjurator. in plus, Continental este un partener competent de comunicare in retelele din sectorul automobilistic. Firma are in prezent aproape 140.000 angajati in aproximativ 190 locatii din 35 tari.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro