Datele unui studiu observational recent contrazic opiniile potrivit carora laptele fortifica masa osoasa; dimpotriva, se pare ca laptele in cantitati ridicate creste probabilitatea riscului de fracturi si duce la o rata mai mare a mortalitatii.
Studiile pe animale au aratat ca lactoza si galactoza din lapte duc la inflamatii cronice si maresc stresul oxidativ, care, la randul sau, genereaza fracturi si risc de mortalitate.
Studiile pe oameni au inclus 61.433 de femei (39-74 de ani) si 45.339 de barbati (45-79 de ani) din Suedia, care au completat chestionare privind obiceiurile alimentare, inclusiv in ceea ce priveste alimente ca laptele, iaurturile si branzeturile. Au fost colectate de asemenea informatii privind inaltimea, greutatea, nivelul de educatie etc.
Femeile au fost monitorizate, in medie, pe o durata de 20 de ani, timp in care 15.541 au decedat si 17.252 au suferit fracturi. Cele care consumau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi prezentau un risc mai mare de deces decat femeile care consumau mai putin de un pahar pe zi. Aceleasi rezultate s-au inregistrat la pacientii de sex masculin, desi intr-o proportie mai redusa. S-a demonstrat de asemenea o asociere intre consumul de lapte si stresul oxidativ.
In schimb, consumul de lapte cu un continut redus de lactoza a fost asociat cu rate mai reduse ale mortalitatii si ocurentei fracturilor.
Cu toate acestea, cercetatorii au precizat ca studiul a demonstrat doar anumite asocieri si nu trebuie sa fie interpretat ca o relatie tip cauza-efect, fiind necesare mai multe studii inainte de stabilirea unor concluzii definitive.
Sursa: Deccan Chronicle
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro