Consumul de carburant si emisiile de CO2 ale autoturismelor noi, in atentia ANPC

august 22, 2008

In perioada 9 - 13 august ac, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat, la nivel national, modul de respectarea a prevederilor HG 343/2004 privind furnizarea informatiilor referitoare la consumul de carburant si emisiile de C02, la comercializarea autoturismelor noi.
Introducerea pe piata a autoturismelor noi se admite numai daca acestea sunt insotite de informatii cuprinse in eticheta privind consumul de carburant si emisiile de CO2. Dimensiunile etichetei trebuie sa fie de 297 mm x 210 mm iar informatiile cuprinse trebuie sa se refere la: marca autoturismului, modelul autoturismului, tipul autoturismului, varianta autoturismului - daca este cazul; versiunea autoturismului - daca este cazul; tipul carburantului; consumul oficial de carburant exprimat in l/100 km sau km/l (cu o precizie de o zecimala); emisiile specifice oficiale de CO2 in g/km (valoare rotunjita la numarul intreg cel mai apropiat). De asemenea, eticheta poate fi aplicata pe autoturism sau afisata alaturi, intr-un mod vizibil.

Distribuitorii de autoturisme noi au obligatia de a pune la dispozitia cumparatorilor, gratuit, la cerere, ghidul privind consumul de carburant si emisiile de CO2. Regia Autonoma Registrul Auto Roman asigura elaborarea, sub forma de brosura, a unui ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2. Ghidul trebuie sa contina o lista anuala, cu toate modelele de autoturisme noi disponibile la vanzare, grupate in functie de marca in ordine alfabetica; tipul de carburant, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice oficiale de CO2, pentru fiecare model prezentat in ghid. Aceasta lista trebuie sa evidentieze zece modele de autoturisme noi, cele mai performante din punct de vedere al randamentului energetic, clasificate in ordine crescatoare, in functie de emisiile de CO2 pentru fiecare tip de carburant. Ghidul trebuie sa mai contina sfaturi destinate conducatorilor auto, in care sa se precizeze ca o buna utilizare si o intretinere periodica a autoturismului, precum si un anumit comportament la volan, reduc consumul de carburant si emisiile specifice de CO2 ale autoturismului. Tot in acest ghid vor exista explicatii referitoare la consecintele emisiilor de gaze cu efect de sera respectiv, potentialul acestora de a determina schimbari climatice.

Totodata, pentru fiecare marca de autoturism trebuie sa existe un afis sau un alt mod de afisare care sa contina o lista cu date privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice oficiale de CO2 ale tuturor modelelor de autoturisme noi expuse sau oferite spre vanzare ori achizitionare in sistem leasing, la punctul respectiv de vanzare. Aceste date trebuie sa fie afisate intr-un mod vizibil, informatiile sa fie usor de citit, iar daca sunt afisate pe un ecran electronic, acesta trebuie sa aiba dimensiunea de cel putin 25 cm X 32 cm (ecran 17 inch). Modelele noi de autoturisme trebuie sa fie grupate si prezentate separat, in functie de tipul de carburant pe care il utilizeaza (benzina sau motorina). Pentru fiecare tip de carburant, modelele trebuie sa fie clasificate in ordinea crescatoare a emisiilor de CO2, modelul al carui consum oficial de carburant este cel mai scazut figurand primul pe lista. Pentru fiecare model de autoturism de pe lista se precizeaza marca, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice de CO2. Afisul trebuie sa contina urmatorul text: "Un ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2 pentru toate modelele de autoturisme noi poate fi obtinut gratuit, in toate punctele de vanzare. Consumul de carburant si emisiile de CO2 ale unui autoturism depind nu doar de randamentul sau energetic ci si de comportamentul la volan si de alti factori care nu tin de tehnic. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera responsabil pentru incalzirea planetei". Lista afisata trebuie reactualizata in intregime cel putin o data la 6 luni iar in cazul afisarii electronice, reactualizarea trebuie facuta cel putin la un interval de 3 luni.
Astfel, au fost verificati 289 de operatori economici si 2859 de autoturisme, constatandu-se abateri de la legislatie la 390 de autoturisme.

Deficiente constatate:

1. Eticheta privind consumul de carburant si emisiile de CO2
Au fost constatate abateri la 27 operatori economici, reprezentand 9,3% din totalul controlat.

2. Ghidul privind consumul de carburant si emisiile de CO2
Au fost constatate abateri la 36 operatori economici, reprezentand 12,45% din totalul controlat.

3. Afisul sau un alt mod de afisare care sa contina o lista cu date privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice oficiale de CO2
Au fost constatate abateri la 47 operatori economici, reprezentand 16,26% din totalul controlat.

4. Documentatia promotionala, care trebuie sa contina date privind consumul oficial de carburant si emisiile de CO2 ale modelelor de autoturisme noi la care se face referire
Au fost constatate abateri la 1 operator economic, reprezentand 0,34% din totalul controlat.

5. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon al consumatorului: 0800 080 999, precum si adresa si numarul de telefon al oficiului judetean pentru protectia consumatorilor, in a carui raza se afla operatorul economic.
Au fost constatate abateri la 32 operatori economici, reprezentand 11,07% din totalul controlat.

6. Alte abateri (legalitatea functionarii; afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului - CUI, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; existenta Registrului unic de control, completat la zi; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
Au fost constatate abateri la 49 operatorii economici, reprezentand 16,95% din totalul controlat.

Pentru deficientele constatate, inspectorii ANPC au dispus masura opririi temporare de la comercializare pentru 186 autoturisme si au fost aplicate 155 sanctiuni contraventionale, respectiv 73 amenzi contraventionale, in valoare de 205501 lei si 82 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro