Constanta: frauda de 6 milioane euro

noiembrie 28, 2005

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa au efectuat cercetări cu privire la 33 de persoane care au deţinut sau deţin încă diverse funcţii în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A., stabilind că, în perioada 2002 – 2004, aceştia au organizat o reţea infracţională, care, prin abuz în serviciu şi organizarea unor licitaţii formale, au încheiat contracte de prestări servicii şi au favorizat diverse societăţi comerciale cu capital privat din Constanţa şi Bucureşti, prejudiciind C.N. Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. cu peste 6 milioane de euro.

Printre persoanele cercetate se află fostul director general al companiei, foştii directori ai direcţiilor Juridic şi Tehnic din cadrul aceleiaşi companii, fostul director economic, membri ai Adunării Generale a Acţionarilor, ai Consiliului de Administraţie, precum şi ai Comisiei de Licitaţie. Totodată, în aceeaşi cauză mai sunt cercetate alte patru persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmelor câştigătoare ale licitaţiilor.

Investigaţiile complexe desfăşurate de poliţişti şi procurori au relevat că, în cadrul procesului de externalizare a unor servicii portuare, C.N. Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. a organizat licitaţii deschise în cursul cărora membrii Adunării Generale a Acţionarilor şi ai Consiliului de Administraţie au favorizat unele societăţi comerciale înscrise la licitaţie prin întocmirea unor caiete de sarcini restrictive, contractele economice încheiate cu aceste firme fiind nefavorabile companiei.

S-a mai stabilit că, ulterior încheierii contractelor, persoanele cercetate au modificat, în mod abuziv, conţinutul acestor documente, prin acte adiţionale, în sensul extinderii perioadei pentru care au fost încheiate sau diminuării preţurilor stabilite iniţial, modificări ce nu au fost aprobate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Locuinţei şi nici de Consiliul de Administraţie al companiei.

Serviciile care au fost externalizate prin încheierea acestor contracte se referă la montarea barajului antipoluant pentru navele armatorilor români sau străini, prevenirea şi stingerea incendiilor terestre sau la navele şi instalaţiile plutitoare, precum şi execuţia sistemului de securitate perimetral al portului, a sistemului de pază şi a celui de telecomunicaţii.

Pentru documentarea completă a activităţilor infracţionale, activităţile de investigare au fost desfăşurate în cooperare cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Curtea de Conturi şi Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Locuinţei, dosarul penal fiind declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, spre competentă soluţionare.

Precizăm că această lucrare a fost instrumentată de specialiştii Poliţiei în faza actelor premergătoare, efectuate în conformitate cu prevederile articolului 224 din Codul de Procedură Penală, toate persoanele cercetate beneficiind de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro