Consiliul National de Integritate s-a umplut de rusine

octombrie 15, 2008

Transparency International Romania isi exprima profunda indignare cu privire la rezultatul
votului de ieri din plenul Consiliului National de Integritate, prin care s-a respins propunerea
reprezentantului societatii civile de a solicita Senatului revocarea dnei. avocat Draghici. Totodata TIRomania atrage atentia ca aceasta situatie reprezinta un precedent de o moralitate si integritate indoielnice, care afecteaza grav credibilitatea si capacitatea acestei institutii de a-si indeplini mandatul.

Consiliul National de Integritate a fost gandit ca un organism al carui rol este de a veghea la buna functionare a Agentiei Nationale de Integritate, cu respectarea celor mai inalte standarde de independenta, impartialitate si integritate. Pentru indeplinirea acestui mandat, aceleasi standarde ar trebui recunoscute si aplicate cu privire la membrii Consiliului si activitatea acestora. In spiritul acestei simetrii, faptul ca CNI nu are atributii cu caracter jurisdictional - respectiv nu poate decide cu privire la numirea sau revocarea unora dintre membrii sai - nu obliga la tacere, nu limiteaza dreptul la opinie al acestui for si nu justifica lipsa sa de atitudine. Nu exista nici un act normativ care sa interzica dreptul CNI de a emite un comunicat de presa sau de a sesiza autoritatile abilitate atunci cand constata fapte de incalcare a legii cu privire la independenta operationala a ANI.

Modul in care membrii CNI au inteles sa isi exercite mandatul este de natura sa transforme Consiliul din institutie cu rol de scut impotriva presiunilor de orice fel, intr-un mijloc de presiune asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate la indemana tuturor grupurilor care au reprezentanti in acest organ colegial.

In acest context, Transparency Interantional Romania considera ca membrii CNI, prin votul exprimat, s-au indepartat considerabil de la mandatul care le-a fost incredintat si au contribuit cu buna stiinta la subminarea ratiunii de a fi a Consiliului National de Integritate.

Solicitam autoritatile statului la realizarea rolului lor activ in solutionarea situatiei prin care, desi au existat acte de ingerinta in dosare realizate de inspectorii de integritate, persoana care a facut acest lucru continua sa isi exercite mandatul, astfel:

- solicitam legiuitorul sa modifice legea 144/2007 in ori in sensul in care sa acorde CNI instrumente drastice de sanctionare a oricaror acte de ingerinta in activitatea ANI ori sa desfiinteze acest Consiliu ca un instrument inutil fata de motivele pentru care a fost creat.

- solicitam ANI sa verifice daca, prin participarea la votul de ieri a dnei. Alice Draghici, s-a incalcat legislatia cu privire la conflictele de interese si sa dispuna masurile prevazute de lege.

- solicitam Senatul Romaniei sa respinga in plen raportul intocmit de Comisia Juridica si sa dispuna refacerea lui, dat fiind ca motivarea Comisiei Juridice este lipsita de consistenta legala, atata vreme cat a fost sesizata cu situatia de la ANI si atata vreme cat analiza petitiei trebuia abordata ca raspundere politica si nu ca rol jurisdictional. In fapt, Comisia s-a desistat de competentele sale legale in aceasta materie de propunere catre plen a numirii si revocarii membrilor CNI.

Daca aceasta situatie nu se va solutiona in mod transant, CNI va deveni cel mai eficient si bine protejat mecanism de influentare a deciziilor ANI.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro