Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 27 noiembrie 2014, ora 18, la Clubul Țăranului, la conferința Reînvierea cântării bizantine din manuscrisele brâncovenești, susținută de Costin Moisil, etnomuzicolog.
Cel mai vechi manuscris cu muzică bisericească pe note în limba română a fost încheiat în 1713, cu trei luni înainte de sfârșitul domniei lui Constantin Brâncoveanu. În anii 1970, muzicologii au transcris manuscrisul din notația bizantină în cea apuseană (pe portativ) și i-au analizat muzica, iar apoi diverse coruri – începând cu Madrigal – au înregistrat câteva piese și le-au interpretat în concert.
Știm astăzi că teoria cu ajutorul căreia s-au transcris cântările are deficiențe importante, iar versiunile corurilor moderne sunt departe de cele din urmă cu 300 de ani. Prezentarea, însoțită de exemple audio și ilustrații, va descrie pe scurt teoriile actuale privind interpretarea notației bizantine, dificultățile legate de reconstrucția vechilor cântări și va discuta gradul de acuratețe pe care îl poate avea o astfel de reconstrucție.
Partener: Clubul Țăranului
» Preluat de pe LivePr.ro - CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA: Reînvierea cântarii bizantine din manuscrisele brâncovenești
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro