Conferinta Nationala a Pacientilor – un pas important in construirea relatie

martie 18, 2010

 Trei zile de conferinţă, aproape 1000 de participanţi, peste 100 de teme dezbătute privind relaţia pacienţi – medici – autorităţi, 94 speakeri, 50 de asociaţii prezente, totul în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, ediţia 2010.
În prima zi a conferinţei au fost aduse în dezbatere peste 30 de subiecte de discuţie centrate pe îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România. În această zi a fost făcut primul pas spre o mai bună comunicare şi relaţionare între cei trei poli importanţi ai sistemului de sănătate: pacientul, medicul şi factorii decizionali. Discuţiile purtate pe parcursul evenimentului au demonstrat faptul că îmbunătăţirea condiţiei pacientului român este un aspect care preocupă atât medicii, farmaciştii, pacienţii, dar şi autorităţile statului.
Conferinţa a fost deschisă de dr. Cristian Anton-Irimie, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, care a anunţat priorităţile de reglementare ale Ministerului pentru anul 2010. Printre cei care au mai luat cuvântul în prima zi a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor s-au numărat Adrian Pană, Consilier al Ministrului Sănătăţii, Prof. univ. dr. Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii şi membru în Comisia de Sănătate din Senatul României, Acad. prof. dr. farm. Dumitru Dobrescu, Prof. univ. dr. farm. Marius Bojiţă, preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Cristian Vlădescu, director general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Temele discutate au avut arii largi de acoperire, de la asigurarea accesului universal al pacienţilor la serviciile medicale, la siguranţa medicamentelor, metode de finanţare a spitalelor de stat, rolul asociaţiilor de pacienţi, oferind astfel garanţia că problemele reale cu care se confruntă pacienţii au fost atinse.
În cea de-a doua zi a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, voci puternice din domeniul sănătăţii precum Prof. univ. dr. Florian Popa, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi membru în comisia de sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor, Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Prof. univ. dr. farm. Marius Bojiţă, preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Dr. Marius Savu, director general al Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti au dezbătut probleme la zi ale sistemului de sănătate din România precum: reglementarea sistemului de sănătate românesc, malpraxisul, descentralizarea spitalelor.
În cea de-a doua zi au mai susţinut prezentări şi Dr. Bogdan Catrangiu, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Prevenţia Cancerului, Prof. univ. dr. Ion Bruckner, preşedinte al Societăţii Române de Medicină Internă, Prof. univ. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiologie în cadrul Institutului de Urgenţe pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, Prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Întrebările adresate de pacienţii aflaţi în sală, cât şi răspunsurile primite din partea speaker-ilor, au dovedit faptul că discuţia între medici, autorităţi şi pacienţi este posibilă şi, mai ales, generatoare de soluţii şi de fapte.
În cadrul celei de-a treia zile, de Ziua Europeană a Pacienţilor, sărbătorită pe 13 martie, a avut loc prima Conferinţă Naţională de Oncologie Pediatrică organizată în parteneriat cu Asociaţia P.A.V.E.L. Evenimentul s-a bucurat de atenţia a cinci asociaţii de pacienţi care tratează cancerul la copii, cât şi de susţinerea unor medici specializaţi, precum dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicală şi pediatrie în cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” din Bucureşti, Dr. Cristian Scurtu, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” sau psihologul Corina Şomlea, reprezentant al Institutului Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj. Prin temele abordate au fost evidenţiate atât drepturile, cât şi problemele pe care le au tinerii şi copiii diagnosticaţi cu cancer în România.
Pentru prima dată în România, în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, Sănătatea Media Group a lansat Ghidul Info Pacienţi, o publicaţie anuală, care va fi oferită gratuit tuturor pacienţilor din România, în limita tirajului disponibil.
Demersurile efectuate cu ocazia Conferinţei Naţionale a Pacienţilor au contribuit la consolidarea relaţiei medic-pacient-autorităţi, la creşterea gradului de implicare a autorităţilor publice şi la creşterea calităţii actului medical. Prin sesiunile de comunicare organizate, Sănătatea Media Group a reuşit să faciliteze accesul rapid la informaţii complete şi competente, prin interacţiunea directă a pacienţilor şi a reprezentanţilor acestora cu factorii de decizie, medicii şi autorităţile din domeniul sănătăţii. Conferinţa a fost un prilej de a oferi soluţii şi alternative pacienţilor români, în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate şi, în ultimă instanţă, a ameliorării calităţii vieţii acestora.
Comunicarea în cadrul evenimentului a fost gândită drept dialog şi nu simplă expunere întrucât s-a dorit ca mesajul pacientului român să ajungă la destinaţie pentru a determina oficialităţile şi reprezentanţii autorităţilor române să cunoască şi să acţioneze în sens pozitiv asupra aspectelor disfuncţionale din sistemul sanitar. Nu în ultimul rând, Sănătatea Media Group doreşte ca prin acest eveniment să încurajeze pacienții de a se reuni în asociații care să le reprezinte corect interesele.

Prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor reprezintă un pas important în construirea relaţiei autorităţi-medici-pacienţi. Cu siguranţă, sunt necesari mult mai mulţi astfel de paşi pentru a spune fară ezitare că sistemul de sănătate din România merge într-adevăr bine. Anul viitor, Sănătatea Media Group va organiza ediţia 2011 a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, cu intenţia de a contribui, în timp, la îmbunătăţirea asistenţei medicale de specialitate, a serviciilor medicale şi a tratamentelor oferite pacienţilor.
„Obiectivele Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, ediţia 2010, de a aduce laolaltă autorităţile, medicii şi pacienţii într-o primă încercare de acest gen, de a stabili şi găsi soluţii la problemele de sănătate ale românilor, consider că s-au atins. Acest prim demers nu trebuie să fie unul singular şi abia aştept să fiu invitat şi la ediţia din 2011. Mă bucur că la finalul celor trei zile de conferinţă şi a peste 25 de ore de dezbatere a reieşit faptul că vocea pacientului trebuie să fie una puternică, stabilă şi corectă pentru a putea fi reprezentată în faţa autorităţilor. Felicit Sănătatea Media Group pentru puterea şi forţa de care au dat dovadă pentru a aduce la Conferinţa Naţională a Pacienţilor pe unii dintre cei mai importanţi decidenţi din domeniul sănătăţii împreună cu reprezentanţii celor mai importante asociaţii de pacienţi. Am fost plăcut surprins să văd că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dar şi alţi factori din domeniul medical au renunţat la etichete şi au încercat să dialogheze cu reprezentanţii pacienţilor”, a declarat Prof. univ. dr. farm. Marius Bojiţă, preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro