Cea de-a 8-a Conferinţă Anuală a Instituţiilor de Microfinanţare a început ieri la Crowne Plaza, Bucureşti. Conferinţa de Microfinanţare de la Bucureşti este evenimentul regional major organizat în anul 2005, an declarat “Anul Internaţional al Microcreditării” de către Naţiunile Unite.
Dl. Călin Popescu Tăriceanu, Primul Ministru al României, Dl. Thomas L. Delare, însărcinat de afaceri, Ambasada SUA la Bucureşti, Dl. Jonathan Scheele, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România şi Dna Soknan Han Jung, Ambasadorul Naţiunilor Unite au susţinut discursurile de deschidere pentru cei peste 400 de participanţi din 49 de ţări din Europa şi Asia.
La cele trei zile ale conferinţei participa reprezentanţi ai Guvernului României, ai firmelor locale precum si mass-media.
Specialiştii în microfinanţare vor împărtăşi din cele mai bune practici in domeniu pentru a asigura accesul la finanţare pe termen lung al microîntreprinderilor, întreprinderilor mici si mijlocii din România si din regiune.
Microfinanţarea este modalitatea de a furniza credite si alte service financiare de baza micilor întreprinzători care au acces limitat im sistemul bancar, pentru a le permite dezvoltarea afacerii si acumularea de active si resurse.
Conferinţa de la Bucureşti este un eveniment major al industriei locale de microfinanţare, a cărei creştere a devenit o necesitate reală a României si se poate transforma intr-un pilon important pentru reducerea sărăciei si stimularea iniţiativei private. In ultimii doi ani, microcreditele in România aproape s-au dublat. Conform datelor din primul trimestru al anului 2005, se estimează o creştere a acestui sector cu 50 – 60%. La aceste cote, împrumuturile din microfinanţări vor atinge aproape 1 milion $ la momentul aderării României la structurile Uniuni Europene. Studiile efectuate arată că există un necesar de microcredite în România de 565 milioane $.
Guvernul României susţine extinderea microfinanţării, nu doar datorită impactului economic dar si aspectului social al acesteia. Cetăţenii sunt încurajaţi sa înceapă afaceri si sa devină independenţi din punct de vedere financiar, creând concomitent noi locuri de munca. Microfinanţarea a ajutat mii de oameni să migreze din sectorul public spre cel privat. „Guvernul susţine dezvoltarea industriei de microfinanţare şi a promovat în acest sens proiectul Legii Instituţiilor de Microfinanţare”, declară premierul Călin Popescu-Tăriceanu în discursul său inaugural.
Conferinţa subliniază şi cei zece ani de susţinere financiară de succes pentru industria de microfinanţare din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Din 1994, prin Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Guvernul SUA a finanţat activităţile de microcreditare ce au avut ca rezultat peste 14.000 de credite în valoare de peste 58 milioane $, prin acesta creând sau menţinând peste 62.000 locuri de muncă în România.
In zilele ce urmează, Conferinţa va continua cu ateliere si sesiuni plenare pentru probleme relevante in dezvoltarea serviciilor pentru persoanele cu venituri mici si microîntreprinderi şi limitarea riscului acestora, cum sunt:
· Bariere în calea operaţionalizării activităţilor sociale ale instituţiilor de microfinanţare;
· Accesul microîntreprinderilor pe piaţă, experienţe regionale cu privire la facilitarea accesului pe piaţă în ţările din regiune;
· Rolul guvernului pentru sprijinirea industriei de microfinanţare;
· Educarea publicului asupra problemelor financiare;
· Evaluarea pieţei în zonele rurale;
· Asigurările şi creditele de consum în industria de microfinanţare;
· Rolul instituţiilor finanţatoare în schimbarea industriei de microfinanţare;
· Crearea unui mecanism de supraveghere adecvat pentru cooperativele de credit;
· Modele instituţionale de succes din industria de microfinanţare.
Conferinţa este organizată de Centrul de Microfinanţare pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente (MFC) din Polonia în parteneriat cu Programul de Dezvoltare a Microîntreprinderilor, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, prin componenta acestuia numită Coaliţia pentru Microfinanţare. Cel mai dezvoltat furnizor de servicii de training si consultanţă din regiune, MFC serveşte ca reţea pentru 72 instituţii de microfinanţare din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente. Misiunea acestuia este de a promova dezvoltarea unui sector de microfinanţare puternic si sustenabil in scopul măririi accesului la servicii financiare pentru persoanele cu venituri mici si întreprinzători.
CHF International România este reprezentanţa naţională a CHF International, organizaţie americană privată, non-profit, de dezvoltare internaţională având proiecte în întreaga lume. Din 1994, CHF România a implementat programe orientate spre dezvoltarea economică a comunităţilor, printr-un model unic de combinare a accesului la credite cu asistenţa directă pentru microîntreprinderi şi IMM în colaborare cu peste 45 de asociaţii de afaceri şi asociaţii de proprietari, realizarea de parteneriate public-private şi reformă legislativă.
CHF International România este unul dintre cei mai importanţi furnizori de microfinanţare pentru IMM-uri din România. Acordăm credite afacerilor private, asociaţiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, precum şi asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice.
Cu finanţare de la Agenţia de Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), CHF România coordonează un program pe cinci ani, având o finanţare de 13,3 milioane USD pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici şi mijlocii. Partenerii de program ai CHF International România sunt Shorebank Advisory Services, Booz Allen Hamilton şi Citizens Development Corps.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro