Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Iasi, aplicant, alaturi de partenerii sai: Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, Asociatia Zona Metropolitana Iasi si Consorzio Sviluppo e Impresa din Italia a lansat proiectul Activitati non-agricole in Zona Metropolitana Iasi, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.
Scopul proiectului urmareste dezvoltarea integrata a mediului rural prin diminuarea ponderii agriculturii de subzistenta, identificarea potentialului tinerilor si a femeilor din nuclee de familie din agricultura de subzistenta , identificarea activitatilor non-agricole care pot fi dezvoltate in mediul rural si/sau a posibilitatilor de ocupare, reconversia activitatilor agricole spre activitati non-agricole si, implicit, cresterea calitatii vietii.
Aria de interes a proiectului este reprezentata de cele 13 comune ale Zonei Metropolitane Iasi: Aroneanu, Birnova, Ciurea, Holboca, Letcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomesti, Ungheni, Valea Lupului, Victoria.
Proiectul se va derula pe o perioada de 12 luni, incepnd cu data de 1 octombrie 2009.
Grupul tinta este reprezentat de minim 195 de persoane, dintre care 85 de femei. Din fiecare comuna vor fi selectate 15 persoane, care au potential de dezvoltare.
Beneficiari: Consiliile Locale din Zona Metropolitana si persoane din nucleele familiale ocupate in agricultura de subzistenta, femei, tineri someri si persoane in cautarea unui loc de munca din zona tinta, care doresc sa initieze o activitate non-agricola.
Pentru atingerea scopului, in primele luni de implementare a proiectului se va elabora un studiu asupra oportunitatilor de dezvoltare integrata a mediului rural din judetul Iasi, prin cercetare in teren, aplicare de chestionare, prelucrarea datelor statistice si se vor selectiona membrii grupului tinta. In urma elaborarii studiului si a desfasurarii unei mese rotunde se vor identifica doua categorii de activitati non-agricole cu potential de dezvoltare in regiune. Pentru fiecare domeniu, expertii pentru sesiunile de informare din Romania, in colaborare cu expertul italian, vor elabora programele sesiunilor de informare, cate una pentru fiecare categorie de activitate non-agricola aleasa. Se vor sustine 13 sesiuni de informare, a cate 2 module. Pentru sustinerea sesiunilor de informare si pentru diseminarea informatiei in mediul rural se vor realiza materiale informative (brosuri), cate o brosura pentru fiecare activitate non-agricola.
La nivelul fiecarei comune se va infiinta cate un punct de informare, pentru persoanele interesate sa initieze activitati non-agricole. Fiecare punct va fi coordonat de catre doua persoane desemnate de Consiliul Local. Pentru dotarea punctelor de informare se vor achizitiona, in cadrul proiectului, 13 sisteme IT si 13 imprimante.
Conferinta de lansare a proiectului a avut loc miercuri, 28 octombrie 2009, in Sala Mica a D.A.D.R. Iasi. La eveniment au participat: reprezentanti ai partenerilor in proiect, ai mass-mediei locale, ai institutiilor publice, O.N.G.-urilor si ai Primariilor din Zona Metropolitana Iasi.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro