Conferinta de inchidere a proiectului Educatie pentru angajare civica a comunitatilor de romi

august 18, 2008

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" (ADCI) si Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) anunta incheierea activitatilor proiectului cu titlul "Educatie pentru angajare civica a comunitatilor de romi". Proiectul a avut ca beneficiari directi 60 de comunitati de romi, alese din trei regiuni ale tarii (Nord-Vest, Centru si Sud) si s-a derulat in perioada iulie 2006 - august 2008.

Proiectul a beneficiat de finantare nerambursabila in valoare de 284.350 EURO din partea organizatiei ROMA EDUCATION FUND si a avut drept scop imbunatatirea capacitatii cetatenilor rromi de a participa la procesul decizional in cadrul propriilor comunitati si cresterea nivelului de participare a copiilor romi la cursurile obligatorii de invatamant prescolar si scolar primar.

In Romania, accesul la educatie al romilor a fost intotdeauna redus comparativ cu restul populatiei. In prezent, copiii rromi au o frecventa de patru ori mai mica a cursurilor invatamantului prescolar si tot mai multi copii de varsta scolara abandoneaza scoala sau nu ajung sa inceapa frecventarea cursurilor invatamantului scolar obligatoriu. Conform ultimelor studii, rata abandonului scolar in randul rromilor este cuprinsa la ora actuala intre 12 si 20%.
In consecinta, comunitatile rome sarace au un nivel scazut al capitalului uman (spre exemplu, abilitatile lor de a influenta politicile si programele institutiilor sunt foarte limitate). Confruntati cu problemele vietii de zi cu zi (lipsa infrastructurii, venituri reduse, acces redus la servicii etc.), membrii acestor comunitati experimenteaza sentimente acute de neputinta si de lipsa de perspective pentru viitor. Educatia incluziva pare sa fie singura solutie care sa duca la realizarea unor obiective de interes comun ale comunitatilor si de a dezvolta capacitatea membrilor de a actiona pentru interesul comun.

Prin activitatile derulate in cadrul proiectului "Educatie pentru angajare civica a comunitatilor de romi" s-au identificat si mobilizat importante resurse ale comunitatilor rome (scoli, autoritati locale, organizatii neguvernamentale etc.) si s-a acordat asistenta pentru imbunatatirea capacitatii locale de a initia, implementa si monitoriza viitoare proiecte adresate acestor comunitati si care ar putea fi finantate din sume provenite de la bugetele locale sau centrale sau de catre alti finantatori. Mai concret:
- 46 din cele 60 de comunitati facilitate in cadrul proiectului au fost incluse pe lista comunitatilor eligibile pentru a beneficia de finantare in cadrul Proiectului de Incluziune Sociala finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei care se deruleaza in perioada 2007-2011 (dintre acestea, 36 de comunitati sunt eligibile pentru Programul de Interventii Prioritare implementat de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala si alte 10 comunitati se afla pe lista Programului de Educatie Timpurie Incluziva implementat de Ministerul Educatiei si Cercetarii).
- au fost elaborate 59 de planuri educationale la nivelul comunitatilor rome beneficiare (nevoi identificate, prioritati, masuri care trebuie luate pentru rezolvarea acestora); cel putin 31 dintre acestea au sanse mari sa inceapa sa fie implementate, in perioada 2008-2009, prin finantarea oferita prin Programul de Interventii Prioritare;
- peste 200 de membri ai comunitatilor rome au participat la activitatile de educatie non-formala.
- pe parcursul celor 3 cursuri de instruire organizate in cadrul proiectului, specialistii FRDS si ai ADCI au pregatit 46 de facilitatori educationali (adulti romi, printre care 14 femei); 35 dintre ei au fost angajati, pe durata proiectului, ca facilitatori educationali in comunitatile de romi.

Pentru implementarea proiectului, ADCI si FRDS au lucrat in parteneriat cu alte organizatii locale (Fundatia Ruhama, Asociatia Catalactica, Asociatia Sanse Egale si Fundatia Liga ProEuropa), cu birourile regionale ale Agentiei Nationale pentru Romi, precum si cu autoritatile locale din cele trei regiuni de dezvoltare. Alaturi de partenerii locali, acestia au promovat parteneriatul activ, dialogul si respectul pentru cultura si valorile sociale. Coordonarea activitatilor de dezvoltare comunitara prin partenerii regionali a costituit unul din factorii de succes ai proiectului si unul din elementele care vor asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului.

In cadrul proiectului, s-au utilizat metode educationale pentru adulti pe doua nivele: educatia formala pentru facilitatorii romi si educatia non-formala pentru liderii comunitatilor (incluzand aici profesori si directori de scoala), pentru membrii comunitatilor romi sau ne-romi, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai organizatiilor neguvernamentale. Prin cunostintele si abilitatile dobandite referitoare la facilitare comunitara si conceptul de educatie incluziva, facilitatorii educationali romi si organizatiile neguvernamentale vor actiona in viitor ca persoane/centre-resursa pentru comunitatile rome din fiecare regiune.

Prin maniera de interventie care a promovat implicarea si mobilizarea membrilor comunitatilor rome in identificarea nevoilor proprii si a solutiilor de rezolvare a lor (comunitatea nemaifiind considerata doar un recipient al suportului oferit), proiectul se constituie intr-un model de lucru care ar putea fi replicat si dezvoltat ulterior.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro