Conferinta anuala a Asociatiei Traducatorilor 2005

Conferinţa anuală a Asociaţiei Traducătorilor din România 3-5 noiembrie 2005, Cluj-Napoca Ediţia a II-a

Profitaţi de ultima zi de înscriere la Conferinţa anuală ATR cu taxă de participare redusă: http://www.atr.org.ro/conf2005.html În perioada 3-5 noiembrie 2005, Asociaţia Traducătorilor din România (ATR) va organiza Conferinţa anuală ATR, cu tema „Profesionalizarea traducătorilor”. Pe durata a trei zile, în incinta Centrului Regional de Excelenţă Cluj-Napoca, str. Octavian Goga nr. 23, în cadrul a 10 ateliere, mese rotunde, prezentări şi instructaje, traducătorii vor aborda numeroase teme de dezvoltare profesională.

În premieră în acest an, vom organiza sesiuni de formare pe calculatoare puse la dispoziţie de organizatori. Nu vor lipsi instructajele pentru programele de traducere asistată de calculator, dezbaterile deontologice, atelierele de traducere şi mesele rotunde pe teme legate de rolul traducătorilor şi al interpreţilor în contextul european, foarte solicitate de traducători.

În cadrul programului manifestării, ATR va organiza, în premieră, Bursa traducerilor, ocazie excelentă de interacţiune între companii de traduceri importante, traducători şi interpreţi. De asemenea, participanţii vor avea ocazia de a-şi promova serviciile de traducere şi interpretariat în aria expoziţională, care va găzdui şi standuri de interes profesional. Printre expozanţii din acest an se numără prestigioasa Editură Oxford, Editura Sign, ATR şi AFIT. La conferinţă vor participa personalităţi de marcă din mediul profesional şi universitar din România.

Profesiile de traducător şi interpret sunt printre cele mai vechi din lume şi îşi au rădăcinile în nevoia firească a oamenilor de a comunica şi de a se înţelege chiar dacă vorbesc limbi diferite. În epoca modernă, nevoia de traducere, interpretare şi servicii lingvistice conexe înregistrează o creştere explozivă datorită fenomenului globalizării şi localizării, dar şi datorită schimburilor economice, politice, culturale şi sociale dintre statele lumii.