Conducatorii auto risca sa se imbolnaveasca de cancer de piele

Conducatorii auto care petrec mai multe ore la volan isi maresc riscul de a dezvolta cancer de piele ne informeaza BBC.
Expertii apreciaza ca ceea ce determina acest fapt, este expunerea continua la soare prin geamul masini, riscul celor care conduc cu geamul coborat fiind si mai mare.
In majoritatea cazurilor, sticla folosita pentru fabricarea geamurilor blocheaza razele UVB care cauzeaza arsuri dar nu blocheaza in totalitate razele UVA.
Studiile au fost facute de catre Saint Louis University School of Medicine si prezentate Academiei Americane de Dermatologie. Cercetarea a fost realizata pe 898 de pacienti (559 de barbate si 339 de femei) bolnavi de cancer de piele in diverse zone ale corpului. Printre barbati s-a observat ca cele mai afectate zone erau cele corelate cu gradul mai ridicat de expunere la razele UV in timpul condusului si anume, bratul stang si zona din jurul bratului stang. Multe dintre aceste tumori se dezvolta in timp si sunt legate de expunerea repetata si continua la soare mai mult decat de intensitatea razelor. Ele au afectat zonele expuse si anume, capul, gatul, bratele si mainile.
“Rezultatele vin sa sustina teoria noastra conform careia conducatorii auto care petrec in mod regulat mai mult timp in masina pe parcursul a catorva ani, sunt mai expusi dezvoltarii de cancer de piele pe partea stanga a corpului.” a declarat coordonatorul cercetartii, Dr Scott Fosko.
Echipa de cercetatori incearca sa stranga informatii detaliate legate de obiceiurile de condus ale celor cu cancer la piele din clinica lor. Datele cercetarii initiale arata ce cei care petrec mai mult timp pe saptamana conducand masina au sanse mai mari sa dezvolte cancer de piele pe partea stanga a corpului.
“De asemenea am descoperit ca, printre conducatorii auto care conduc ocazional cu geamul deschis, incidenta cancerului de piele pe partea stanga este mai mare.” a mai spus Dr Fosko. Tot el a adaugat: “Dat fiind ca numarul masinilor este in continua crestere, foarte probabil ca acest aspect va avea consecinte iar numarul in crestere al femeilor care conduc va duce la cresterea implicita a numarului potential al acestora care dezvolta cancer de piele.”
Majoritatea geamurilor, spre deosebire de ferestrele masinilor sunt facute din geam laminat care poate filtra deopotriva razele UVB si UVA.
Dr Fosko sugereaza sa se dea o nuanta la geamuri sau sa se foloseasca filtre pentru raze UV ceea ce ar ajuta la reducerea riscului de imbolnavire.
Conform cercetatorilor din Marea Britanie, “Chiar daca sticla reduce riscul de a fi arsi de soare, ea nu anuleaza si efectele pe termen lung produse de UVA.” “Daca conduci distante mari sau daca iti petreci mult timp in spatele geamului iar razele soarelui bat pe tine, te expui riscului de a te imbolnavi.” Tot cercetatorii adauga ca aceasta nu inseamna ca te vei imbolnavi neaparat de cancer de piele.
Raportat la cantitatea de raze UV la care oamenii se expun pe parcursul unui an, procentul la care ne expunem prin ferestrele masinilor foarte probabil ca este infim. Este important sa avem grija in general cand ne expunem la soare, sa stim cat de sensibila este pielea noastra, deoarece expunerea poate dubla riscul de a ne imbonavi de cancer de piele. (atitudinea.ro)