2 premii si 5 mentiuni de onoare au fost acordate in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor care a avut loc la Design Academy Eindhoven, Olanda, in data de 22 mai 2014.
Hyunjeong Kim de la Berlin University of the Arts, Germania, a castigat premiul I cu proiectul intitulat „Ferro Fluid Scales”. Premiul II i-a revenit echipei alcatuite din Iris van den Brink si Anneloes de Koff de la University of Technology in Delft, Olanda, pentru proiectul lor denumit „The Swipe”.
Juriul a declarat ca premiul I, in valoare de 6.000 de euro, a fost acordat studentei Hyunjeong Kim datorita „solutiei inovatoare si complete pentru ferestrele de mansarda” si a mentionat faptul ca „Ferro Fluid Scales” este un proiect care demonstreaza un nivel ridicat de inovatie si are viziune. Totodata, din punct de vedere tehnic, solutia este una inteligenta si sofisticata care regandeste conceptul de rulouri decorative si parasolare potrivite ferestrelor de mansarda”.
Atractie magnetica
Hyunjeong Kim de la Berlin University of the Arts din Germania a castigat prima editie a concursului VELUX International Design Award pentru design-ul unui rulou parasolar inventiv, intitulat Ferro Fluid Scales.
„Sunt foarte fericita sa castig acest premiu. Concursurile organizate de VELUX si premiile acordate sunt extrem de cunoscute si de importante si cred ca aceasta oportunitate se va dovedi excelenta in cariera mea viitoare.”
Studenta a fost inspirata pentru acest proiect de lichidul Ferrofluid, o apa colorata in negru care se condenseaza atunci cand este plasata intre campuri magnetice. Ferro Fluid Scales integreaza aceasta demonstratie stiintifica intr-un design original, incorporand lichidul opac si un lichid de suspensie transparent in fiecare lamela de sticla transparenta. Cantitatea de lumina care patrunde in interiorul incaperilor este controlata prin cresterea sau descresterea puterii magnetice a campului.
Iata cum isi descrie Kim experimentul: „Dupa ce am facut multe cercetari ca sa imi pun in practica ideea, am descoperit Ferrofluid-ul. Cel mai important aspect al proiectului meu este ca ruloul functioneaza nu ca rezultat al miscarii fizice ci ca rezultat al transformarilor organice ale Ferrofluid-ului din panelurile de sticla subtire. Am adaugat o unitate electromagnetica care controleaza mai usor intensitatea de crestere sau descrestere a luminii solare care patrunde in interior.”
Sapte proiecte importante
Premiul al doilea in valoare de 2.500 de euro le-a revenit studentelor Iris van den Brink si Anneloes de Koff de la University of Technology in Delft, Olanda. In descrierea proiectului lor - The Swipe - care creeaza un sistem de umbrire progresiv, cele doua explica: „Pe langa efectul estetic, designul pe care il propunem este fezabil datorita simplitatii sale. Toate componentele sistemului The Swipe sunt standardizate, ceea ce inseamna un cost de productie care poate fi mentinut destul de redus. Credem ca acesta este si unul dintre obiectivele viziunii VELUX – acela de a face design-ul exceptional accesibil pentru toata lumea.”
Juriul a catalogat proiectul drept „o solutie foarte simpla insa extrem de inovatoare si de puternica,” adaugand ca „solutia interior/exterior arata un mod interesant de manipulare a luminii.”
Alte cinci echipe au fost recompensate cu mentiuni de onoare pentru proiectele lor. Cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor, finalistii castigatori – de la scolile de design din Germania, Olanda, Spania, Polonia si Ungaria – au prezentat prototipuri ale proiectelor propuse. Urmariti imagini cu acestea accesand: http://youtu.be/NEOBacYMTUw
Peter Zec, membru al juriului si fondatorul prestigiosului premiu red dot design, a afirmat urmatoarele: „Am descoperit in cele cinci proiecte nominalizate pentru mentiuni de onoare multe solutii interesante. Am vazut tehnologie noua pusa in functiune intr-un mod interesant – de exemplu, lumina naturala folosita ca sursa de energie pe timpul noptii – dar si abordari sustenabile si tehnice inspirate din natura.”
Alegerea castigatorului
Selectarea castigatorului a fost o misiune dificila pentru juriul alcatuit din Peter Zec (Germania), duo-ul GamFratesi (Danemarca-Italia) si Petra Blaisse (Olanda). Avand in fata atat de multe echipe talentate si proiecte exceptionale, membrii juriului au fost intr-o pozitie dificila de a alege.
Petra Blaisse, cunoscuta pentru designul neconventional pe care il promoveaza, ii denumeste pe toti finalistii castigatori. Toti au reusit sa prezinte intr-o lumina noua vastele posibilitati oferite de design-ul de rulouri pentru ferestrele de mansarda. „La proiectul castigator am vazut o combinatie de inteligenta tehnologica cu inventivitate si eficienta. Eficienta in sensul de functionalitate, pentru ca solutia nu impune o presiune sub aspectul designului asupra utilizatorului”, a declarat Petra Blaisse.
Un nou concurs de design care genereaza inovatie
Concursul VELUX International Design Award a fost lansat cu scopul de a le oferi studentilor la design din Europa sansa de a forta limitele, si de a crea, la intersectia design-ului cu tehnologia, noi modele revolutionare de rulouri decorative si parasolare potrivite ferestrelor de mansarda. VELUX a invitat studentii interesati sa isi prezinte ideile privind design-ul si compozitia viitoare a rulourilor pentru celebrele ferestrele de mansarda. La aceasta prima editie a concursului s-au inscris studenti din peste 20 de tari europene iar proiectele depuse au fost evaluate prin prisma criteriilor: inovatie, imbunatatirea calitatii vietii, sustenabilitate si potential de aplicabilitate.
Kent Holm, Director General al Departamentului Accesorii si produse parasolare al Grupului VELUX, a fost impresionat de numarul mare de proiecte inovative inscrise si, mai ales, de cele puse in valoare cu ocazia ceremoniei.
„Cand am hotarat sa organizam acest concurs, nu ne-am inchipuit ca vom fi martorii atator proiecte extraordinare,” a spus Holm la ceremonie. „Este admirabil faptul ca multe dintre echipele participante au optat pentru solutii extrem de complexe si suntem impresionati de nivelul de dedicatie si efortul pe care le-am observat pe toata durata concursului.”
„Ca sursa de lumina naturala, aer proaspat si privelisti atragatoare, ferestrele de mansarda ne imbogatesc viata cu lumina si creeaza un mediu mai bun pentru locuit, lucru sau joaca. Sunt sigur ca toti participantii la acest concurs au castigat o experienta valoroasa in timp ce ne-au inspirat cu concepte si solutii creative.”
Pentru mai multe informatii, contactati:
Madalina Petrescu, Marketing Manager & Design
[email protected] Tel.: 0268 402 723
Materiale de presa la VELUX Media Centre
Descarca stiri, filme, fotografii si materiale de presa din VELUX Media Centre la adresa press.velux.com.
Fii implicat in discutii pe #VIDAward
Urmareste-ne pe twitter.com/velux si facebook.com/velux precum si pe site-urile designaward.velux.com si communityprize.velux.com.
» Preluat de pe LivePr.ro - Concursul VELUX International Design Award si a desemnat castigatorii
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro