Comunicatul de presa de presa SRI in legatura cu aparitia recentelor focare de gripa aviara

Zona de apariţie a focarului principal de gripă aviară, care – din cauza disfuncţiilor în activitatea organismelor cu atribuţii în materie, coroborate cu alte cauze subiective – a generat numeroase focare secundare (inclusiv în zone urbane) şi a pus în pericol starea de sănătate şi securitatea alimentară a populaţiei, se situează pe un culoar secundar de migraţie al păsărilor sălbatice (cunoscut până în prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioadă nefiind, însă, una de migraţie) şi nu are în proximitate un număr semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenţă al faunei din categoria menţionată.

Comisia de monitorizare a păsărilor migratoare constituită în judeţul Braşov nu a identificat, până în prezent, probleme legate de sănătatea păsărilor migratoare în zona Bălţilor Rotbav – Vadu Roşu şi în zona limitrofă a râului Olt (localităţile Feldioara, Măieruş, Dumbrăviţa).

Dat fiind specificul focarului principal (reprezentat de firmele PATIPROD S.R.L. şi DRAKOM SILVA S.R.L., ambele din Codlea) – ferme avicole, exploataţii de tip închis – şi faptul că, anterior, în cadrul acestora nu s-au înregistrat mortalităţi semnificative la efectivele de păsări, nu poate fi exclusă ipoteza apariţiei focarului în urma unor importuri de păsări.
O asemenea posibilitate este susţinută de insuficienţa controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea în ţară a păsărilor, achiziţionate pentru popularea fermelor.
• S.C. PATIPROD S.R.L. Codlea a achiziţionat de la firma VERBA TRANS S.R.L. Braşov (aparţinând lui Vasile Citre) 41.860 pui de găină (de o zi), care fuseseră importaţi, în data de 17 ianuarie a.c., de la firma AVIAGEN Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).
Aceeaşi societate comercială a mai cumpărat 8.000 pui de curcă în data de 10 martie a.c. şi 14.560 în 24 martie a.c. de la firma NADUDVAR IMPEX S.R.L. din Oradea (administrator Vass Peter Istvan).
Deoarece, în perioada 23-28 aprilie a.c., în cadrul fermei PATIPROD S.R.L. au murit circa 29.000 pui de curcă, reprezentanţii firmei au luat legătura cu medicul veterinar Iuliu Pop care şi-a declinat competenţa afirmând că, „nu se pricepe decât la pui de găină”. Ca urmare, reprezentanţii firmei au luat legătura cu specialişti de la AGRICOLA INTERNAŢIONAL Bacău care le-au recomandat să „scape” de pui. Până în data de 28 aprilie a.c., reprezentanţii firmei PATIPROD au îngropat păsările într-o groapă săpată la 300 m în afara perimetrului fermei.

În data de 18 mai a.c., specialişti ai D.S.V.S.A. Braşov au ridicat 5 corpuri ale păsărilor (curci) din groapa respectivă care, după efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.

Referitor la moartea celor 29.000 de pui de curcă reprezentanţii PATIPROD au justificat acest aspect prin suprapopularea halei de creştere şi căderea reţelei electrice a fermei.

• În data de 24 martie a.c., firma DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea a importat de la firma LIAHARENSKY PODNIK din localitatea Nitra, Slovacia, 48.500 de pui vii de carne, importul fiind însoţit de documente sanitar veterinare potrivit cărora „păsările erau sănătoase”. Conform specialiştilor braşoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atât la vama de intrare în ţară, cât şi la Biroul vamal Braşov, care a realizat operaţiunile de vămuire propriu-zisă.

Transportul păsărilor a fost realizat cu autotirul înmatriculat în Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaraţie vamală de import nr.19952 pentru valoarea de 47.803 RON).

Ulterior, patronul firmei, Vasile Dârdală, a comercializat, fără acte de provenienţă, păsări vii către Adrian Acsinte (patron al S.C. ACSIPRO S.R.L. Făgăraş), care la rândul lui a vândut o parte dintre aceştia numitului Constantin Cincu din municipiul Făgăraş. Cel din urmă a vândut puii achiziţionaţi mai multor familii din localităţile limitrofe municipiului Făgăraş.

În perioada 2-12 mai a.c., de la ferma S.C. DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea au fost transportate la S.C. PROTAN S.R.L. Codlea (specializată în incinerarea cadavrelor animale) circa 200 tone cadavre de pui.

• În noaptea de 18 mai a.c., la Complexul de creştere a păsărilor din localitatea Sântimbru, judeţul Alba, s-a înregistrat o creştere a mortalităţii la 6% în rândul puilor de până la 51 de zile – importaţi din Olanda – (de la 3%, înregistrat în noaptea de 14 mai a.c.).
Inspectorii D.S.V.S.A. au prelevat probe pe care le-au trimis, în regim de urgenţă, la Institutul Naţional de Diagnosticare şi Sănătate Animală din Bucureşti, iar ulterior au recurs la incinerare.
Pe lângă măsura interzicerii temporare a repopulării complexului, D.S.V.S.A. Alba a recurs la instituirea regimului de carantină în cadrul complexului (s-au izolat ferma şi abatorul şi s-a interzis comercializarea stocurilor de carne), în cazul descoperirii virusului gripei urmând a se trece la aplicarea măsurilor impuse de lege.

Printre soluţiile vehiculate în mediile de specialitate pentru stoparea rapidă a extinderii şi în alte zone a gripei aviare se numără:
– dispunerea, de către A.N.S.V.S.A., a unor restricţii la importurile de păsări în viu şi produse de carne din ţările unde au fost semnalate focare de gripă aviară;
– intensificarea legăturilor între A.N.S.V.S.A. şi Oficiul Internaţional de Epizootii, pentru a obţine în timp real informaţii despre suspiciuni de gripă aviară în diverse state, astfel încât să poată fi adoptate măsuri în consecinţă (inclusiv de restricţionare a importurilor din zonele respective);
– stabilirea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a arborelui epizootologic al virusului H5N1 identificat la focarele prezente, pentru compararea datelor astfel obţinute cu cele izolate în focarele din 7 octombrie 2005-20 aprilie 2006. (SRI)