Zapp este socat de propunerea ANRC de a bloca competitia pe piata de telecomunicatii
La numai cateva saptamani dupa o decizie curajoasa de a micsora tarifele de interconectare, ANRC isi incalca statutul pentru a apara duopolul GSM. Tariful de interconectare este suma platita de un operator catre un alt operator pentru a termina un apel in acea retea. In aceste conditii, cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat mai mare este tariful platit de catre un abonat pentru a apela abonati ai celeilalte retele.
Prin decizia ANRC, operatorii Vodafone si Orange au fost desemnati in anul 2002 ca operatori cu putere semnificativa, fiindu-le impusa obligatia de a percepe tarife de interconectare orientate pe costuri. In ciuda faptului ca aceasta obligatie a fost impusa incepand cu anul 2002, un calcul al costului a fost finalizat de ANRC de-abia in anul 2006. In toata aceasta perioada, Telemobil si abonatii proprii au pierdut, alaturi de toti ceilalti operatori, sume considerabile de ordinul zecilor de milioane de dolari si au “subventionat” in mod indirect cei doi operatori GSM pe perioada 2003-2006.
Desi costul real al unui tarif de interconectare a fost stabilit la valoarea de 5,03 eurocenti de catre consultanti ce au fost desemnati de ANRC si platiti din contributiile tuturor operatorilor, ANRC a agreat trecerea graduala de la tariful de 10 dolar centi la tariful de 5,03 eurocenti intr-o perioada de 3 ani, respectiv pana la 01.01.2009. Prin noul proiect, ANRC propune amanarea acestei perioade de tranzitie cu inca un an, motivata de pierderile operatorilor GSM.
Propunerea ANRC este inacceptabila pentru o autoritate de reglementare din urmatoarele considerente:
In primul rand este anormal ca, odata ce o decizie este luata cu intarzieri de ani de zile, ANRC sa isi schimbe pozitia dupa numai cateva saptamani dupa ce a fost adoptata in mod oficial, mai ales cand obiectul acesteia are un impact semnificativ asupra planurilor de afaceri ale operatorilor si, in consecinta, asupra utilizatorilor finali. Propunerea ANRC este neprofesionala si sfideaza orice reguli de protejare a investitiilor prin creerea unui cadru de reglementare imprevizibil pentru toti jucatorii de pe piata. Zapp nu-si poate explica cum astfel de masuri cu impact semnificativ pot fi modificate imediat dupa adoptare.
In al doilea rand, argumentul principal al ANRC de a amana implementarea unui tarif orientat pe costuri motivat de pierderile operatorilor Vodafone si Orange in relatia cu operatorii internationali este nefondat. Zapp considera ca este inacceptabila apararea intereselor celor doi operatori cu privire la pierderile marginale din traficul international, pe seama si cu implicatii asupra tuturor celorlalti operatori nationali si a consumatorilor din Romania.
Al treilea motiv, mai important, este ca ANRC are obligatia sa reglementeze si sa promoveze concurenta pe piata din Romania fara a favoriza vreunul dintre jucatorii din piata. Asadar consideram ca motivele si argumentele care au la baza exemple din alte tari nu pot constitui o baza a reglemantarii pe piata romaneasca. In particular, ANRC sustine ca tarifele de interconectare sunt mai mari decat in cele mai multe (dar nu in toate) dintre tarile europene. Aceste sustineri nu sunt fondate deoarece tarifele platite de utilizatorii finali din alte tari sunt mai mari, ceea ce face ca pe acele piete competitia sa nu fie distorsionata. Principalul motiv pentru care in Romania avem in continuare un duopol foarte puternic, cu aproximativ 95% cota de piata, este ca cei doi operatori GSM practica tarife foarte mici pentru abonatii proprii concomitent cu practicarea unor tarife de intreconectare foarte mari pentru ceilalti operatori si implicit pentru abonatii acestora.
Din aceste motive, consideram ca aceste schimbari de directie ale politicii ANRC nu numai ca incalca obligatiile acestei institutii de a impune tarife de interconectare orientate pe costuri, dar sprijina duopolul GSM sa isi pastreze pozitiile pe seama operatorilor mici si implicit pe seama utilizatorilor finali.
Zapp considera inacceptabila o astfel de propunere si isi exprima increderea ca procesul de consultare initiat de ANRC va lua in calcul pozitia tuturor operatorilor, argumentele acestora precum si interesul utilizatorilor finali si nu va fi un proces formal la care decizia a fost luata anticipat, in spatele usilor inchise. (Zapp)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro