Comunicat: Privatizarea Tractorul Brasov – pozitia companiei MYO-O SA

Comunicat de presa: Fata de ultimele declaratii facute mass media in cursul zilei de ieri de Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, compania MYO-O SA se declara stupefiata de continutul total eronat al acestora.
Se spune intr-o declaratie redata de Mediafax ca, citam „Incercam sa evitam situatia de la Semanatoarea. Vom cere investitorului sa mentina activitatea de productie de tractoare si neinstrainarea de active”. Il informam pe tanarul presedinte al acestei importante institutii a statului ca situatia Semanatoarea este una pozitiva din toate punctele de vedere: uzina functioneaza in parametrii normali, livrarile catre piata a produselor sale traditionale – combine si echipamente de recoltat – sunt in grafic neinregistrandu-se intarzieri, relatiile cu furnizorii traditionali ai uzinei se deruleaza fara probleme, iar platile obligatiilor catre bugetele statului sunt la zi. Pe scurt, starea agentului economic SC Semanatoarea SA este una de normala functionalitate. Precizam si faptul ca produsele Semanatoarea inregistreaza o cota media de piata de peste 35% in conditiile unei piete concurentiale sustinute de prezenta celor mai mari producatori mondiali de astfel de utilaje.
In alta ordine de idei, ne vedem obligati sa mai subliniem inca o data, si pentru informarea domnului Orasanu ca, in conformitate cu reglementarile europene ce vor deveni aplicabile si pentru Romania odata cu intrarea in Uniunea Europeana, toate capacitatile de productie care in prezent se gasesc in orase trebuie scoase in extravilan.
Si Semănătoarea, care astazi produce masini si utilaje agricole la 3 minute de centrul unei viitoare capitale europene, are obligatia de a-şi muta capacitatile de productie in afara orasului.
Proiectul de dezvoltare imobiliara Sema Parc va redefini cu siguranta profilul urban al acestei zone industriale, reintegrand-o in ceea ce Bucurestiul va deveni in urmatorii 10 ani – o capitala europeana.
Relocarea uzinei se va face fara a compromite procesul de productie sau celelalte obligatii asumate fata de clientii, furnizorii sau partenerii societatii. Costurile estimate pentu relocare se ridica la 5 milioane de euro.
In privinta interesului companiei MYO-O SA fata de Tractorul UTB, am afirmat in nenumarate ocazii ca intentiile noastre au fost si raman acelea de a prelua pachetul majoritar de actiuni al producatorului roman de tractoare. Planul de afaceri pe care l-am prezentat ca argument in cursului procesului de privatizare cuprindea, printre altele, nu numai pastrarea obiectului de activitate al uzinei, dar chiar si o dezvoltare in sensul asimilarii produselor uzinei Semanatoarea, viitoarea miscare urmand sa fie crearea unei game integrate de masini agricole cu divizie de tractoare, de combine de recoltat si de alte utilaje agricole. Suprafata excedentara celei necesare productiei de masini agricole ar fi fost dezvoltata in sensul infiintarii unui parc industrial. Am fi eliminat astfel problemele sociale create de eventuale disponibilizari, prin procesul de asimilare a fortei de munca in acest nou parc industrial. Aceeasi strategie a aplicat-o MYO-O cu succes si in cazul uzinei Semanatoarea prin infiintarea Parcului Industrial Sema Parc SA, societate care a creat cca. 4.500 locuri de munca, adică de mai bine de 5 ori numărul celor existenţi în Semănătoarea în 2000 , înainte de privatizare.
In concluzie, ne intrebam in continuare nedumeriti daca intradevar „situatia de la Semanatoarea” este o situatie pe care domnul Orasanu sa doreasca sa o evite. Noi credem ca nu.