Nu mai puțin de 37 de cazuri noi de coronavirus au fost depistat în comuna suceveană Straja de la începutul acestei săptămâni.
Astfel, rata de infectări la 1.000 de locuitori este de 3,05, arată Digi24, ceea ce ar permite instituirea carantinei, conform prevederilor din lege.
Până la o decizie privind o posibilă carantină care poate fi instituită de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin ordin semnat de coordonatorul DSU, autoritățile locale au luat mai multe măsuri de prevenire a unor răspândirii virusului.
Prin urmare, măștile au devenit obligatorii în piață și la locul de muncă, în spații închise și la medic. De asemenea, zilnic se va face dezinfecţia zonelor aglomerate de pe raza comunei (piaţă, magazine, poştă, dispensar, farmacii, etc.)
Activitatea cu publicul a Primăriei a fost limitată între orele 8:30 și 12:00.
De la intrarea în vigoare a noii lege a carantinei mai multe localități din județele Giurgiu, Prahova sau Arad au fost puse în carantină pentru 14 zile după ce au depășit rata de trei cazuri noi la mia de locuitori.
În cazul localității Gornet din Prahova, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a adoptat în ședința de miercuri o hotărâre privind ridicarea carantinei din satul Gornet
Totul după ce autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de plasare a satului cu același nume în carantină și cer despăgubiri de 500.000 de euro. DSU spune că, de fapt, ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.
Întregul demers a fost instrumentat de un avocat, Dumitru Bogdan, care locuiește în Gornet Cuib, o localitate din județul Prahova - focar de coronavirus, care a anunțat în presa locală că va ataca în instanță ordinul de carantinare pe motiv că nu se poate izola o întreagă o localitate „pentru câteva cazuri”, în ciuda faptului că legea adoptată cu o largă majoritate parlamentară îl contrazice.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii. Asta nu înseamnă însă că se ridică și carantina la Gornet, ci va urma o rejudecare la o instanță superioară - respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, care va decide în complet de cinci judecători dacă se ridică sau nu carantina.
Contestarea în instanță
Ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.
”Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege, pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanţa competentă, cu acţiune în anulare la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de legalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ în Monitorul Oficial sau la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia”.
Cererile de anulare a actelor administrative normative în instanţă sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
Soluţionarea contestaţiei va avea loc în termen de maximum 15 zile de la data sesizării instanţei, în complete formate din 3 judecători. Primul termen de judecată este de maximum 5 zile de la data înregistrării în anulare, iar termenele ulterioare nu pot depăşi 10 zile în total.
Decizia primei instanţe poate fi atacată cu recurs în maximum 2 zile. ÎCCJ se pronunţă în complet de 5 judecători, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro