Comuna Gornet atacă plasarea în carantină și cere despăgubiri de 500.000 de euro

iulie 26, 2020

Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de plasare a satului cu același nume în carantină și cer despăgubiri de 500.000 de euro. DSU spune că, de fapt, ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.

Întregul demers a fost instrumentat de un avocat, Dumitru Bogdan, care locuiește în Gornet Cuib, o localitate din județul Prahova - focar de coronavirus, care a anunțat încă de joi în presa locală că va ataca în instanță ordinul de carantinare pe motiv că nu se poate izola o întreagă o localitate „pentru câteva cazuri”, în ciuda faptului că legea adoptată cu o largă majoritate parlamentară îl contrazice.

 

 

Cincisprezece din cei 2.500 de locuitori ai Gornetului au fost diagnosticați cu COVID-19 iar avocatul invocă faptul că unii s-au negativat deja. 

Conform cererii de chemare în judecată, trimisă de avocat agențiilor de știri, localitatea cere anularea ordinului emis de Raed Arafat și obligarea șefului DSU la plata a 500.000 de euro dane morale care ar urma să fie împărțiți celor „prejudiciaţi” de măsura carantinării.  

Avocatul spune că actul carantinării emis de DSU este „netemeinic” pentru că doar șase persoane sunt infectate cu SARS-CoV-2 și pentru că DSP Prahova „nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică aşa cum susţin reprezentanţii acestei instituţii care şi în prezent au cunoştinţă doar de şapte persoane infectate, cu excepţia şefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel încât măsura abuzivă a contaminării să fie credibilă la Bucureşti”.

De asemenea, avocatul acuză lipsa colaborării dintre prefect și autorităţile locale deşi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezintă interesele celor din Gornet, „să coopereze cu autorităţile publice din comună”.

Într-o postare pe Facebook, DSU răspunde acuzațiile care i-au fost aduse și spune că măsura respectă legea carantinării care prevede instituirea măsurii la nivelul localităților în care există un raport de 3 persoane infectate la o mie de locuitori, existând riscul răspândirii virusului în lipsa acestei măsuri. De asemenea, DSU spune că ordinul de carantinare prevede permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a continua activitățile privind prezentarea la locul de muncă astfel și oferă și un facsimil după respectivul ordin.

 Autorităţile au decis plasarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova, unde se înregistrează 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Carantina a fost instituită miercuri, de la ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile.

DSU a invocat, în emiterea deciziei, pe lângă existența celor 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus, prin transmitere comunitară, ”riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro