In actualele circumstante, Romania, beneficiara a peste 30 de miliarde euro din fonduri europene post-aderare, este o tinta interesanta pentru intreprinderile spaniole care dispun de experienta si expertiza necesara accesarii fondurilor structurale, aflate acum in cautare de noi piete si, nu in ultimul rand, de resurse umane. In paralel, este un moment favorabil si pentru firmele romanesti, care sunt binevenite in Spania, unde este nevoie de sprijin financiar, dar si de competente tehnice in multiple sectoare, cu precadere in domeniul instalatiilor si al proiectarii industriale.
Aceste afirmatii au fost facute in cadrul Forumului de afaceri romano-spaniol, cu tema „Oportunitati de afaceri in sectorul constructiilor si a instalatiilor”, organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe 25 iunie, in colaborare cu societatea comerciala Cosmos din Spania.
”Desi procentajul de absorbtie a fondurilor europene este relativ scazut in Romania, speram ca aceasta situatie sa se imbunatateasca, inclusiv cu participarea intreprinderilor spaniole care au experienta necesara si au dovedit ca stiu sa faca si sa gestioneze proiecte europene”, a declarat Rosa Maria Sanchez – Yebra Alonso, consilier economic si comercial al Ambasadei Spaniei la Bucuresti.
“E adevarat ca firmele spaniole au descoperit mai tarziu Romania, dar in ultimii ani, pana in 2008, investitiile au crescut spectaculos, cu 80%, domeniile predilecte fiind cel imobiliar, constructiile, industria prelucratoare, respectiv productia de componente auto si serviciile financiare, acestea din urma insumand peste 100 milioane euro”, a afirmat sefa Biroului Economic si Comercial al Ambasadei Spaniei, in cadrul unei succinte, dar precise radiografii a mediului economic din tara noastra.
Concluzia? Romania este in prezent o „tara solvabila, cu stabilitate juridica, cu reale perspective de imbunatatire a competitivitatii si de creare a unui mediu favorabil reluarii investitiilor. „Romania ofera foarte multe oportunitati”, a spus in continuare doamna Sanchez – Yebra Alonso, referindu-se mai ales la programele de investitii in infrastructura si la necesitatea modernizarii tehnologiilor pentru cresterea veniturilor romanilor, care au un nivel dintre cele mai scazute din UE. Pentru a face fata procedurilor birocratice relativ complexe, vorbitoarea a recomandat conationalilor sai sa caute sinergii cu potentialii parteneri romani.
Unul dintre acesti parteneri poate fi Camera Nationala, a carei „misiune de credinta este sa activeze ca platforma de dialog si de dezbatere a masurilor concrete, menite sa vina in sprijinul comunitatii de afaceri”, conform declaratiilor reprezentantului organizatiei, Daniel Pavel, director pentru Comunicare si Media al CCIR.
Camera Nationala este si partenerul „primei aliante realizate in Romania” de grupul spaniol Cosmos, grup care reprezinta cca 5000 intreprinderi din Spania, din domeniul constructiilor, metalurgiei si industriei prelucratoare, in virtutea contractelor de colaborare incheiate cu patronatele din sectoarele respective.
„Dorim sa acordam tot sprijinul firmelor romanesti interesate sa actioneze in Spania, avand in vedere faptul ca intreprinderile romanesti sunt foarte flexibile si pot face fata unei situatii de criza”, a spus Daniel Mateos Talio, presedintele grupului spaniol.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro