Mircea Eliade s-a nascut in Romania si a decedat in Chicago dupa 79 de ani. A fost istoric al religiilor si autor al unor romane, nuvele si povestiri scurse, dar si unul dintre cei mai influenti cercetatori ai religiei secolului XX si unul dintre cei mai importanti interpreti monidiali ai simbolismului si mitului religios.
Eliade a studiat filosofia la Universitatea din Bucuresti, dupa care a plecat sa studieze in Calcutta. Inainte de plecare a publicat „Romanul adolescentului miop”, iar la intoarcere a aparut celebrul sau roman „Maitreyi”. Opera sa a constat in scrierea a patru lucrari stiintifice majore, toate avand legatura cu religia: ”Tratat de istorie a religiilor”, „Mitul intoarcerii vesnice”, „Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului” si „Yoga: nemurire si libertate”.
Desi este cunoscut pentru contributiile stiintifice, Eliade a scris numeroase carti cunoscute, cum ar fi „Sacru si profan” si a publicat colectii de articole, mai ales despre mit si simbolism. Cel mai ambitios si provocator roman al sau este „Padurea interzisa”. Acest roman include unele dintre punctele sale de vedere asupra tragediei si destinului istoric al poporului roman.
Atent la detalii, a tinut intotdeauna un jurnal si a publicat volume autobiografice si colectii de eseuri care contineau reflectii personale asupra vietii si a lucrarilor sale, precum si asupra evolutiei stiintifice, religioase, sociale si politice din Romania si din lume. Astfel au luat nasterea cartea „Autobiografia” in doua volume.
Opera sa este de o valoare imensa pentru romani si pentru literatura universala. Printre romanele se pot aminti „Gaudeamus”, „Isabel si apele diavolului”, „Lumina ce se stinge”, „Intoarcerea din rai”, „Huliganii”, „Noaptea de sanziene”, „Nunta in cer”. Nuvele celebre de acelasi autor sunt „Domnisoara Christina”, „Sarpele”, „Nopti la Serampore”, „La tiganci”. In operele sale se observa usor faptul ca are o gandire premoderna si are o viziune nontemporala, nonistorica si ciclica ce vizeaza integrarea religioasa si armonioasa a naturii si cosmosului.
Indiferent ca detineti romane sau nuvele, sau lucrari stiintifice ale acestui prolific autor, ar fi timpul sa profitati de ocazia de a le vinde, eu cumpar carti in Bucuresti. Cumpar carti vechi pentru un anticariat, asa ca daca nu va mai folositi de ce aveti in biblioteca, lasati-i pe altii sa se bucure de comoara dumneavoastra! Pe site-ul http://www.anticariat-carti.com/ veti gasi detalii legate de tranzactie!
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Comori de Mircea Eliade
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro