Comisia pentru Industrii ingroapa dreptul la proprietate

Zeci de persoane au participat ieri, 22 mai 2013, la o demonstratie in fata Palatului Parlamentului impotriva propunerii legislative de modificare a Legii Minelor . Legea ar permite companiilor miniere cu licente de exploatare sa exproprieze terenurile si casele romanilor. Demonstratia a avut loc in timpul sedintei Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor pe a carei ordine de zi se afla si propunerea de lege. “Comisia pentru Industrii ingroapa dreptul la proprietate” a fost principalul mesaj transmis de manifestantii care au depus o coroana funerara la intrarea in Parlament. Coroana a marcat iminenta disparitiei dreptului la proprietate.

Prezenti inca de la ora 10.00 in fata intrarii in cladirea Palatului Parlamentului, protestatarii au solicitat sa participe la sedinta publica a Comisiei. Accesul le-a fost insa refuzat, iar jandarmii institutiei au incercat sa ii indeparteze de pe spatiul public. "Aici, 30 de politicieni expropriaza 21 de milioane de romani", si "Comisia pentru Industrii ingroapa dreptul la proprietate" au fost mesajele afisate in timpul protestului. Cetatenii prezenti au acuzat Comisia pentru Industrii ca se comporta precum filiala companiei miniere de la Rosia Montana ce isi doreste sa arunce in strada localnicii pe ale caror terenuri s-ar intinde proiectul minier.

Refuzul consilierilor Comisiei pentru Industrii de a permite accesul protestatarilor in cadrul sedintei a fost motivat de faptul ca propunerea legislativa de modificare a Legii Minelor nu ar fi discutata astazi, 22 mai. Acelasi raspuns a fost primit de un grup de activisti in data de 20 mai cand acestia au intentionat sa participe la sedinta Comisiei si accesul le-a fost iarasi refuzat.

Activistii au adus cu ei si cele 150.000 de semnaturi stranse in cadrul Campaniei Salvati Rosia Montana impotriva modificarii Legii Minelor precum si o coroana funerara cu mesajul "Dreptul la proprietate: Nascut 1989 – Mort in 2013?". Mesajul trage un semnal de alarma asupra asediului fara precedent la care sunt supuse drepturile cetatenilor, in special cel la proprietate, prin presiunea companiilor miniere in complicitate cu autoritatile romane.

In data de 16 mai 2013, Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/2003, propusa de senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PNL). Prin articolele sale, propunerea legislativa Pl-x 549/2009 contine o serie de prevederi care incalca grav dreptul cetatenilor la proprietate privata, Constitutia, tratate si conventii internationale ratificate de Romania, precum si norme elementare de tehnica legislativa. Campania Salvati Rosia Montana condamna acest proiect de lege, care daca s-ar aproba, ar facilita aprobarea proiectelor miniere si ar stabili pentru industria miniera derogari de la legislatia in vigoare.