Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European a adoptat pozitia eurodeputatului Victor Bostinaru privind Strategia UE - Marea Neagra

decembrie 8, 2010

Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European (REGI) a adoptat saptamana trecuta, pozitia eurodeputatului Victor Bostinaru privind Strategia Uniunii Europene pentru Marea Neagra, pozitie care va fi inaintata Comisiei pentru Afaceri Externe a forului european. Eurodeputatul Victor Bostinaru a fost desemnat raportor pentru avizul Comisiei REGI in luna iulie a acestui an.

Adoptata cu o majoritate larga, pozitia se concentreaza asupra importantei Strategiei UE - Marea Neagra pentru o dezvoltare durabila si coordonata a regiunii, care a devenit extrem de relevanta pentru intreaga Uniune dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei in 2007.

"Ma bucur de faptul ca pozitia a reusit sa castige sprijinul deplin din partea tuturor grupurilor politice. Acest lucru demonstreaza importanta acestei Strategii, nu numai pentru regiunea Marii Negre, dar si pentru Uniunea Europeana. Asa cum am subliniat si in proiectul de aviz, ceea ce eu consider vital pentru aceasta strategie si pentru eficacitatea sa este deplina implicare a tuturor tarilor in cauza, indiferent daca sunt sau nu membre ale Uniunii Europene. Doar sub aceasta abordare se va putea ajunge la o dezvoltare coordonata si durabila" a declarat eurodeputatul Victor Bostinaru, membru al Comisiei REGI.

In conformitate cu pozitia adoptata, proiectele privind infrastructura de transport si de energie ar trebui sa fie negociate intre toate tarile riverane Marii Negre cu scopul asigurarii unei dezvoltari strategice. De asemenea, se subliniaza si importanta acordarii unei atentii speciale consecintelor unor accidente sau unor calamitati, chiar in momentul conceperii proiectelor de infrastructura. Scopul stabilirii unui acord in aceasta privinta este acela de a facilita o reactie prompta si eficace la potentialele dezastre.

Dupa proiectul-pilot al Strategiei pentru regiunea Marii Baltice, prima strategie macro-regionala a Uniunii Europene, aflata in prezent in implementare, precum si Strategia pentru regiunea Dunarii, pentru care se anticipeaza o adoptare in timpul presedintiei ungare a Consiliului, Strategia pentru regiunea Marii Negre va reprezenta o alta strategie macro-regionala fundamentala, capabila de a consolida dezvoltarea acestei regiuni intr-o maniera coordonata si sustenabila.

Strategiile macro-regionale sunt strategiile elaborate pentru zonele functionale, cu probleme si obiective comune, cu scopul unei dezvoltari durabile a acestor regiuni prin cooperarea intre state si regiuni implicate si printr-o utilizare coordonata a tuturor fondurilor si instrumentelor disponibile.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro