Comisia ignora mesajul protestatarilor si anunta false intruniri

Zeci de mii de persoane din 36 de orase din Romania si 35 din strainatate au manifestat duminica in strada, pentru a 22-a zi consecutiv cerand respingerea legii distrugerii Rosiei Montane. Protestatarii au transmis un mesaj clar parlamentarilor romani reluand revendicarile formulate: demisia premierului Ponta si a initiatorilor legii, respingerea acordului de mediu pentu proiectul minier, interzicerea mineritului cu cianuri in Romania si includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO.

Totodata protestele condamna atitudinea ezitanta a politicienilor romani ce sunt īn cautarea de solutii pentru legiferarea proiectului minier propus de compania canadiana.

Intr-un demers fara precedent in Romania, peste 6000 de cetateni au format sambata un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, incercuind cea mai mare cladire adiministrativa din lume. Gestul simbolic al bucurestenilor a fost menit sa reaminteasca parlamentarilor mandatul democratic primit din partea romanilor, acela de a vota in acord cu vointa cetatenilor pe care ii reprezinta si a respinge proiectul de lege neconstitutional.

Raportul de analiza juridica prinvind neconstitutionalitatea legii distrugerii Rosiei Montane este de astazi pe masa fiecarui parlamentar roman. Voluntarii Campaniei Salvati Rosia Montana au distribuit in peste 500 de copii raportul realizat de expertii Alburnus Maior. Critica proiectului de lege referitor la exploatarea miniera de la Rosia Montana a ajuns direct in cutiile postale ale fiecarui reprezentant din Palatul Parlamentului. Atasat gasiti raportul Raportului de analiza juridica.

Tot astazi, Alburnus Maior a luat la cunostinta de publicarea de catre Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea proiectului de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montana a programului sau in perioada 23.09.2013-26.09.2013. Programul include o
intalnire cu Asociatia Alburnus Maior in data de 25.09.2013, timp de o ora, la Caminul Cultural din Rosia Montana.

Asociatia Alburnus Maior nu a primit nicio invitatie din partea Comisiei in acest sens si nu a confirmat prezenta la o astfel de intalnire. Cu toate acestea Comisia incearca cu disperare sa mimeze dialogul cu cetatenii care au o pozitie ferma īmpotriva proiectului si prezinta astfel de informatii neconforme cu realitatea.