Comisia Europeană, recomandări pentru o abordare comună a testării

septembrie 18, 2020

Comisia Europeană a publicat vineri un set de recomandări pentru o abordare comună referitoare la testarea pentru COVID-19 în Europa.

Recomandările stabilesc acțiuni concrete de sprijinire a țărilor în ceea ce privește planificarea și organizarea eforturilor lor de testare în diferitele stadii ale pandemiei și au fost aprobate de Comitetul pentru securitate sanitară cu scopul de a raționaliza abordările naționale și de a asigura o testare mai coerentă pentru COVID-19 în întreaga UE.

România figurează pe lista statelor care fac testare pe baza unui sistem de prioritate, din cauza incapacității de testare.

„România și alte șase state au un sistem de prioritizare a testării cazurilor, din cauza capacității insuficiente de testare sau a obiectivelor strategice diverse. În câteva țări nu este obligatorie testarea cazurilor simptomatice, fiind încurajată testarea voluntară”, spune Comisia.

„Strategiile solide de testare și capacitățile suficiente de testare sunt aspecte esențiale ale pregătirii și răspunsului la COVID-19, permițând detectarea timpurie a persoanelor potențial infectate și dezvăluind ratele de infecție și transmiterea în cadrul comunităților. Mai mult, acestea sunt o condiție prealabilă pentru urmărirea adecvată a contactelor”, se spune în document.

Scopul testării pe scară largă trebuie să fie detectarea rapidă a cazurilor și a grupurilor cu risc sport de îmbolnăvire, arată Comisia. 

Comisia Europeană atrage atenția asupra importanței testării pe scară largă în sezonul rece, când va circula și gripa.  

 „Testarea și depistarea contacților sunt aspecte esențiale ale unui răspuns eficace la COVID-19, care asigură menținerea la un nivel minim a răspândirii virusului. Având în vedere faptul că va începe sezonul gripei, pe parcursul căruia se preconizează o creștere a numărului de persoane care vor prezenta simptome compatibile cu COVID-19, este mai important ca oricând ca toate statele membre să dispună de strategii de testare eficace și solide. Aceste recomandări vor ajuta statele membre să îmbunătățească depistarea timpurie a persoanelor infectate și să asigure o mai bună imagine de ansamblu a ratelor de infectare și a transmiterii virusului”, spune comisarul pentru sănătate și siguranța alimentară, Stella Kyriakides.

Testarea tuturor cazurilor cu simptome compatibile COVID-19, inclusiv simptome ușoare, ar trebui să fie prioritatea. Pentru a realiza acest lucru, populația ar trebui să aibă acces ușor la testare și să fie încurajată să solicite testarea imediată când apar simptome compatibile COVID-19, arată Comisia. 

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat vineri un raport privind strategiile și obiectivele de testare pentru COVID-19.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro