Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile Pfizer și BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, anunță Executivul comunitar.
Potrivit contractului, vor fi furnizate 200 de milioane de doze, cu posibilitatea extinderii achiziției cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi eficient.
„Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată azi cu companiile Pfizer și BioNTech de achiziție a 300 de milioane de doze de vaccin. Cu acest al patrulea contract ne asigurăm un portofoliu solid de vaccinuri-candidat, cele mai multe dintre ele aflate într-o fază avansată de testare. Odată ce vor fi autorizate, vor fi livrate imediat și astfel vom fi mai aproape de o soluție durabilă pentru această pandemie", a declarat președinta Comisiei. Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.
Compania farmaceutică Pfizer Inc a anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90%, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni și a afectat economia lumii, informează agenția Reuters.
Pfizer și partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunță un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate și se așteaptă să solicite autorizația SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgență a vaccinului.
Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecție.
Cu toate acestea, anunțul oferă speranță că și alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.
Pfizer va solicita o autorizație din partea autorităților americane pentru utilizarea de urgență a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanți la studiu.
Acțiunile Pfizer au crescut cu 6% mai mari în New York, în timp ce acțiunile BioNTech au crescut cu 18%.
Și acțiunile altor dezvoltatori de vaccinuri COVID-19 care se află în etapa finală a testării au reacționat, de asemenea, cu AstraZeneca în creștere cu 0,5% în Londra, în timp ce Johnson & Johnson a câștigat 2,6% iar Moderna a scăzut cu 1,8% înaintea deschiderii pieței americane.
Pfizer și BioNTech au un contract în valoare de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, companiile au ajuns la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Japonia.
Pentru a economisi timp, companiile au început să producă vaccinul înainte de a ști dacă va fi eficient. Acum se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze, suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni în acest an.
Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.
BioNTech-Pfizer se află în „discuții exploratorii” cu Comisia Europeană privind achiziționarea vaccinului. Pentru moment nu s-a încheiat niciun contract. Prin intermediul Comisiei Europene vor sosi vaccinurile și în România.
Comisia Europeană a încheiat până acum contracte cu Sanofi-GSK, AstraZeneca și Janssen Pharmaceutica NV, parte a concernului Johnson & Johnson.
Ministrul Nelu Tătaru spune că așteaptă prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în decembrie și vaccinarea personalului medical va începe în ianuarie. Nu spune însă și despre ce potențial vaccin e vorba și, mai ales, nu e descris niciun plan logistic de vaccinare.
În schimb, Ludovic Orban afirma, într-un interviu pentru Europa Liberă, că speră la milioane de doze de vaccin COVID-19 în luna mai 2021.
„Estimările sunt că în aprilie, mai se vor produce pe scară largă și vom putea să vaccinăm un număr mare de români, (...) de ordinul milioanelor”, spunea Ludovic Orban.
Deși atenția lumii este concentrată pe aprobarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, cea mai mare problemă, imediat după aprobare, va fi livrarea și depozitarea acestuia, precum și vaccinarea în sine.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro