Statele membre ale Uniunii Europene vor primi 500.000 de doze de remdesivir, unul din medicamentele considerate cele mai de succes în lupta cu coronavirus. Comisia Europeană a anunțat joi semnarea un contract cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru a achiziționa în numele statelor membre.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, există 36 de semnatari ai acordului comun de achiziții publice - toate țările membre UE, Marea Britanie, precum și șase țări candidate și potențiali candidați - Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina.
„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. (...) Prin achizițiile comune ale UE, împuternicim țările din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
În luna august, Comisia Europeană a cumpărat 33.380 de doze de Remdesivir, repartizate deja statelor membre.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că în depozite există 4.000 de flacoane de Remdesivir, dar că medicamentul nu trebuie văzut ca un „element salvator
„De la începutul lunii iulie noi am folosit în terapia cu Remdesivir 11.820 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol. Se adaugă la cel cu Hidroxiclorochină sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, în anumite criterii pe care medicul curant le acceptă pentru pacientul respectiv", spunea Nelu Tătaru..
Anti-viralul Remdesivir, produs de compania americană Gilead, este absorbit în cea mai mare parte de cererea spitalelor și guvernului din SUA, în restul piețelor din lume ajungând din ce în ce mai sporadic. În România, el ajunge la nivel centralizat, distribuit printr-un mecanism de achiziție comună al Comisiei Europene, însă nu este suficient pentru toți pacienții bolnavi de Covid-19, așa că este administrat doar cazurilor grave, care ajung în terapie intensivă.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro