Comisia Europeana: Agenda saptamanii 30 iunie - 6 iulie 2008

iunie 30, 2008

Marti, 1 iulie: Uniunea Europeana sarbatoreste 40 de ani de uniune vamala

1 iulie marcheaza aniversarea a 40 de ani de uniune vamala in Europa. Pentru a sarbatori acest eveniment, Comisarul European pentru fiscalitate si uniunea vamala Laszlo Kovacs participa la activitatile organizate cu aceasta ocazie.
In data de 4 iulie Ministrul francez al finantelor Eric Woerth va gazdui un eveniment dedicat celor patruzeci de ani de Uniune Vamala - eveniment organizat sub egida Presedintiei franceze a Uniunii Europene. Comisarul european Laszlo Kovacs va lua cuvantul la acest eveniment la care vor participa si toti directorii generali ai administratiilor vamale din statele membre.

Informatii de background

De la crearea sa in 1968, Uniunea vamala a fost unul dintre pilonii majori ai integrarii europene si o componenta importanta a pietei unice. Uniunea vamala aduce doua mari avantaje:

- eliminarea tuturor tarifelor vamale si a cotelor intre Statele membre;
- implementarea unui tarif unic vamal la frontierele externe ale Uniunii.

Sistemul vamal faciliteaza comertul si joaca un rol esential in protejarea celor 500 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene.

Dictionar de termeni: cele patru etape ale integrarii economice

Zona de liber schimb: tarifele vamale si cotele sunt reduse la zero intre statele membre. Fiecare stat membru este liber sa-si stabileasca propriile tarife vamale in relatia cu un stat tert, asadar nu exista o politica comuna in ceea ce priveste importul de produse din tarile care nu apartin zonei de liber schimb. Intre cele sase state membre ale Comunitatilor Europene (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda), zona de liber schimb a fost creata in anul 1958.
Uniune vamala: o zona de liber schimb in care statele membre au convenit asupra unui tarif vamal extern comun pentru marfurile provenite din state terte. In Europa, Uniunea vamala a fost infiintata de catre cele sase state la 1 iulie 1968.
Piata unica: o uniune vamala in interiorul careia forta de munca, capitalul, bunurile si serviciile circula liber, fara nici un fel de bariere fizice (o piata unica presupune eliminarea obstacolelor la frontierele interne) sau restrictii administrative (taxe fiscale sau standarde de ordin tehnic). Consiliul European din martie 1985 a stabilit ca termen limita pentru infiintarea Pietei Unice Europene sfarsitul anului 1992.
Uniune economica si monetara: membrii unei piete unice isi coordoneaza politicile economice, fiscale si monetare. In interiorul unei uniuni economice si monetare circula o moneda unica. La 1 ianuarie 2002, dupa aproape doisprezece ani de la lansarea proiectului infiintarii unei Uniuni Economice si Monetare intre statele membre ale Uniunii Europene, 12 tari au renuntat la monedele nationale si au introdus in circulatie moneda euro. Astazi, numarul tarilor membre care folosesc euro a ajuns la 15.
Surse
Puteti gasi mai multe informatii despre Uniunea vamala si despre evenimentele dedicate aniversarii la adresa: http://ec.europa.eu/taxation_customs/40customs/index_en.htm
Pagina de Internet a Comisarului European Laszlo Kovacs:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/kovacs/index_en.htm

I-056378: Controlul la frontierele externe ale Uniunii Europene
I-056819: Extinderea Spatiului Schengen si aeroporturile din noua State Membre
I-055974: Extinderea Spatiului Schengen
I-055383: Traficul de tigari

Marti, 1 iulie: Paris - Lansarea dialogului social european in domeniul fotbalului profesionist

Vladimir Spidla, Comisarul european pentru Ocuparea fortei de munca, probleme sociale si egalitatea de sanse si Jan Figel, Comisarul european pentru Educatie, formare, cultura si tineret vor deschide prima intalnire a noului comitet pentru dialog social din domeniul fotbalului profesionist. In cadrul ceremoniei de deschidere, Asociatia Ligilor Profesioniste de Fotbal si Federatia Internationala a Asociatiilor Forbalistilor Profesionisti precum si reprezentanti ai jucatorilor si ai angajatorilor vor semna, impreuna cu Asociatia Cluburilor Europene si UEFA, regulamentul procedural.

Scopul partenerilor sociali este de a spori garantiile legale aplicabile contractelor fotbalistilor. Pe agenda primei intalniri a Comitetului se vor afla clauzele minime pe care un contract trebuie sa le contina: asigurare medicala, acces la educatie si formare, rezolvarea disputelor, etc..

Rolul Comisiei Europene este de a facilita cooperarea in cadrul acestui comitet de dialog social.

Informatii de background

Federatia Internationala a Asociatiilor Forbalistilor Profesionisti reprezinta interesele a aproximativ 28 000 de jucatori din 20 de State Membre ale Uniunii Europene. Asociatia Ligilor Profesioniste de Fotbal reprezinta cluburi si asociatii fotbalistice din 17 State Membre ale Uniunii Europene, insumind mai mult de 600 de cluburi. Asociatia Cluburilor Europene reprezinta un numar de 103 cluburi, dintre care 65 din Statele Membre.
Partenerii sociali au lucrat la definitivarea unui dialog social la nivel european timp de sase ani. Comisia Europeana si-a reafirmat sprijinul pentru dialog social in intregul domeniu sportiv prin Cartaa Alba privind sportul din iulie 2007.
Dialogul social este un instrument prin care partenerii sociali pot contribui independent la crearea unor relatii contractuale si de munca aflate in concordanta cu specificul propriului sector de activitate. Tinand cont de gradul inalt de mobilitate trans-nationala de pe piata fortei de munca in fotbal, dimensiunea europeana este esentiala.

Evenimentul

Ceremonia de deschidere si parafarea regulamentului procedural va avea loc in data de 1 iulie la Hotel Lutetia, Bd. Raspail 45, Paris la ora 10:00. Jurnalistii care vor participa la eveniment vor avea posibilitatea sa adreseze intrebari Comisarilor europeni. Va fi de asemenea emis un comunicat de presa.

Surse

Dialogul social european: http://ec.europa.eu/socialdialogue
Cartea Alba privind sportul: http://ec.europa.eu/sport/whitepaper/wp_on_sport_ro.pdf
Pagina de Internet a Comisarului European Vladimir Spidla:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/spidla/index_en.cfm
Pagina de Internet a Comisarului European Jan Figel:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/figel/index_en.cfm

Miercuri, 2 iulie, Bruxelles: Lansarea Agendei sociale reinnoite

Comisia Europeana va lansa Agenda sociala reinnoita la Bruxelles. Acest pachet de masuri ambitios propune un raspuns complet la schimbarile rapide ale mediului social si economic. Pachetul isi propune, prin insumarea unui intreg numar de politici si instrumente europene sa promoveze bunastarea sociala a cetatenilor europeni. De asemenea, noul pachet va eficientiza si imbunatati politicile existente.

Noua Agenda sociala este conturata in jurul a trei principii cheie: oportunitati, acces si solidaritate. Europa devine din ce in ce mai diversa si nimeni nu ar trebui sa fie tinut pe loc de bariere discriminatorii sau artificiale. Fiecare trebuie sa aiba acces, indiferent de varsta, la servicii sociale de calitate cum ar fi educatia sau ingrijirea medicala. Europa are nevoie de solidaritate intre indivizi, generatii si regiuni pentru ca principiile oportunitatii si accesului sa devina palpabile. Nimeni nu trebuie lasat in urma. Noul pachet de masuri va contine un numar de initiative pentru ca aceste obiective sa devina realitate.

Comunicarea va contine planul de masuri si va explica abordarea propusa de Comisie. Ca parte a pachetului, Comisia va prezenta si o serie de propuneri pentru un set de directive in domeniul combaterii discriminarii sau a drepturilor pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera in Uniunea Europeana. Pachetul va contine si o serie de comunicari specifice despre Fondul European de Ajustare la Globalizare, despre Metoda deschisa de coordonare (MDC) privind protectia si incluziunea sociala si despre o continuare a Anului European al Egalitatii de Sanse pentru Toti.

Noua Agenda sociala va contine si o serie de documente de lucru referitoare la comunitatea Roma, lucrul de la distanta, servicii sociale de interes general, lucrul in conditii decente, bunastarea cetatenilor in cadrul societatii informationale si cresterea eficientei cheltuielilor sociale. Pachetul va contine si o Carte Verde despre imigratie si educatie, o comunicare despre institutiile de invatamant ale secolului XXI si o recomandare in ceea ce priveste mobilitatea voluntarilor.

Trecere in revista a noului pachet

Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale

Combaterea discriminarii
Comisia Europeana va propune un proiect de directiva care va completa legislatia in domeniul protectiei impotriva tuturor formelor de discriminare dar in special pe motive de varsta, orientare sexuala, handicap sau religie.

Roma
Cateva milioane de romi traiesc in conditii dificile in Uniunea Europeana. Documentul de lucru in domeniul politicilor comunitare pentru minoritatea roma va prezenta dificultatile specifice cu care se confrunta comunitatea roma europeana si va propune cateva modalitati pentru integrarea activa a acesteia.

Comitetul european de intreprindere
Un numar din ce in ce mai mare de intreprinderi opereaza transfrontalier in Europa. O posibila revizuire a directivei Comitetului european de intreprindere (Directiva 94/45/CE) a fost luata in discutie inca din anul 2004. Deoarece partenerii sociali nu au cazut de acord in privinta inceperii negocierilor pentru revizuirea directivei, Comisia Europeana propune acum o noua directiva pentru a imbunatati functionarea Comitetului european de intreprindere si pentru a crea cadrul unui dialog social eficient despre revizuirea Directivei 94/45/CE.

Sanatate
Drepturile pacientilor in cazul serviciilor medicala trans-frontaliere
Propunerea pentru o directiva in acest domeniu va clarifica si va promova dreptul pacientilor de a primi ingrijiri medicale in alt stat al Uniunii Europene (decat acela al carui cetateni sunt). In acelasi timp, directiva va asigura existenta unor servicii medicale de inalta calitate in intreaga Europa. Pacientii vor avea astfel ocazia sa faca o alegere informata, avand incredere ca vor beneficia de servicii medicale de calitate si ca vor primi rambursarile la care au dreptul. Directiva va crea cadrul necesar unei mai bune cooperari intre sistemele de sanatate ale Statelor Membre. Comisia Europeana doreste ca experienta in domeniu, inovatia si informatiile sa fie mai eficient diseminate. Provocarea in acest domeniu este ca cetatenii sa poata beneficia de mai multe oportunitati si garantii fara ca stabilitatea financiara a sistemelor nationale de sanatate sa fie afectata.

Educatie/Tineret

Mobilitatea tinerilor voluntari
Prin acest proiect de recomandare, care are ca scop promovarea mobilitatii in randul tinerilor, Consiliul invita Statele Membre sa sporeasca interoperabilitatea sistemelor nationale de munca voluntara pentru a indeparta si ultimele bariere din calea voluntariatului trans-frontalier. Obiectivul de atins este ca fiecare persoana care doreste sa devina voluntar in Europa sa aiba aceasta posibilitate. Voluntariatul trans-frontalier s-a dovedit a avea un impact benefic asupra dezvoltarii personale si profesionale a indivizilor. Comisia Europeana va sprijini Statele Membre in eforturile lor de a promova voluntariatul trans-frontalier, mai ales prin dezvoltarea unui portal on-line pentru tineret care ar putea sa faciliteze intalnirea cererii si ofertei de oportunitati in domeniul voluntariatului.

Imbunatatirea competentelor pentru secolul 21: Programul pentru co-operarea europeana in scoli
Comunicarea Comisiei Europene subliniaza faptul ca o reforma radicala este necesara pentru ca scolile europene sa pregateasca tinerii pentru viata acestui secol. Comisia propune un program pentru co-operare in trei zone de interes: elevii trebuie sa primeasca toata instruirea si competentele de care au nevoie; angajamentul ca fiecare elev sa beneficieze de un proces de invatare de calitate; o mai buna pregatire a profesorilor si a personalului scolilor.

Carte Verde referitoare la migratie si mobilitate: provocarile pentru sistemele educationale din Uniunea Europeana
Aceasta Carte Verde abordeaza problematica impactului asupra sistemelor educationale europene a migratiei crescande si a mobilitatii sporite in spatiul Uniunii Europene. De asemenea, Cartea Verde analizeaza situatia elevilor imigranti din scolile europene si isi propune sa provoace o dezbatere despre modul in care politicile in domeniu pot fi dezvoltate si implementate. Cartea Verde invita la o analiza a Directivei 77/486/CEE despre accesul la educatie al copiilor lucratorilor imigranti.

Informatii de background

Uniunea Europeana are o lunga traditie in a sublinia dimensiunea sociala a societatii, de la elaborarea legislatiei care asigura tratament egal femeilor si barbatilor si pana la instituirea Fondului Social European care investeste 10% din bugetul Uniunii Europene in dezvoltarea aptitudinilor indivizilor.

Statele Membre trebuie insa sa faca fata unor schimbari rapide si dramatice, cauzate de globalizare, de schimbarile climatice sau de evolutiile demografice si din domeniul noilor tehnologii. Agenda sociala reinnoita contureaza un raspuns la toate aceste provocari si atrage atentia asupra dezbaterii publice lansate de catre Comisia Europeana in 2007 pe tema realitatilor sociale in tranzitie din Europa.

The event:
Conferinta de presa in cladirea Berlaymont, Sala de Presa, Brussels (ora exacta va fi anuntata):
1. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso and Comisarul Vladimir Spidla.
2. Comisarul Androulla Vassiliou
3. Comisarul Jan Figel.
Disponibil pe EBS
Clipuri de informare disponibile la adresa http://ec.europa.eu/avservices/video/index_en.cfm

Surse
Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale:
http://ec.europa.eu/social

Ingrijire medicala:
http://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/mobility/patient_mobility_en.htm
http://ec.europa.eu/health-eu/care_for_me/mobility_in_europe/index_en.htm

Educatie/Tineret
http://ec.europa.eu/youth/youth-policies/doc30_en.htm
Eurobarometru:

Dă clic pentru a accesa fl_202_sum_en.pdf

Contributia Strategiei Lisabona in domeniul educatie si formarii:
http://ec.europa.eu/education/policies/2010/et_2010_en.html
Raport pregatit de Forumul European pentru Studii de Migratie al Universitatii Bamberg: www.nesse.fr

Joi, 3 iulie: Conferinta pe tema "Cine hraneste lumea?"
Presedintia Franceza a Uniunii Europene, in parteneriat cu Comisia Europeana si Parlamentul European, organizeaza conferinta "Cine hraneste lumea? - Agricultura diversificata si performanta ca promotor al dezvoltarii".
La aceasta conferinta vor participa Comisarii Mariann Fischer Boel (Agricultura si dezvoltare rurala) si Loius Michel (Dezvoltare si ajutor umanitar), impreuna cu Hans Gert Potttering, Presedintele Parlamentului European si Ministrii francezi Michel Barnier si Bernard Kouchner, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului Pascal Lamy, directorul general al Organizatiei pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite Jacques Diouf si altii.
Conferinta isi propune sa lanseze o discutie despre provocarile carora agricultura trebuie sa le faca astazi fata (hrana, energie, schimbari climatice si mediu) precum si despre viitorul agriculturii in tarile in curs de dezvoltare.

Informatii de background
Cresterea recenta a preturilor la alimente, ca rezultat al unui cumul de factori atat de natura structurala cat si temporara, are un impact dramatic asupra celor mai sarace tari ale lumii. Raspunsurile la aceasta situatiei de criza trebuie cautate la toate nivelele:
- Comisia Europeana a adoptat in data de 20 mai o Comunicare sintetizand solutiile Uniunii Europene pentru diminuarea efectelor cresterii preturilor la alimente;
- Consiliul European din 19/20 iunie a luat in discutie efectele cresterii preturilor la alimente.

Evenimentul
Conferinta va avea loc la sediul Parlamentului European, Bruxelles. Accesul este liber. Inregistrarea se poate face prin intermediul adresei de Internet:
www.parlonsagriculture.com

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro