Comisia Europeana a aprobat finantarea construirii unui centru de cercetare stiintifica de varf in Romania

septembrie 20, 2012

Comisia Europeana a aprobat suma de 180 milioane EUR pentru Centrul de Cercetari Stiintifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit in Romania, pe Platforma de Fizica de la Bucuresti-Magurele.

Comisarul European pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat in legatura cu aceasta decizie: „Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea stiintifica si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent".

Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline stiintifice si domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentala, fizica nucleara, astrofizica, stintele materialelor si stiintele vietii. Platforma reprezinta calea sigura a integrarii invatamantului superior si cercetarii in Spatiul European al cercetarii stiintifice de varf si de avangarda. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare de maxima prioritate pentru Uniunea Europeana.

Implementarea proiectului presupune constituirea unui consortiu format din reprezentantii Republicii Cehe, Ungariei si Romaniei pentru realizarea unei retele paneuropene multidisciplinare consacrata cercetarilor stiintifice si tehnologiilor de varf. Decizia Comisiei Europene este de o importanta majora pentru cercetarea stiintifica si pentru mediul academic din Romania.
Costul total al proiectului finantat de Comisia Europeana este de 356 milioane EUR din care prima faza a proiectului se ridica la valoarea de 180 de milioane de EUR, aprobata in prezent.

„Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul «exodului creierelor» si atragand noi societati in regiune", a mai declarat Comisarul European Johannes Hahn. Exprimandu-ne acordul cu afirmatia de mai sus a domnului Johannes Hahn, asiguram Comisia Europeana nu numai de determinarea noastra de a realiza la cotele asteptate acest proiect, dar si de faptul ca apreciem hotararea Comisiei prin care Romaniei i se acorda o mare sansa pentru generatia de azi si de maine a cercetatorilor romani capabili de performanta.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro