Comisia de anchetă a achizițiilor din perioada pandemiei, aprobată de parlament

iunie 30, 2020

Plenul reunit a adoptat marți, cu 337 voturi pentru și 3 abțineri, înființarea comisiei de anchetare a achizițiilor făcute în perioada pandemiei și a modului în care a fost gestionată criza. 

Comisia va verifica modul în care au fost luate măsurile de informare, verificare și monitorizare epidemiologică a românilor care s-au întors în țară din zonele de risc și modul în care au fost eliberate ordonanțele militare în perioada stării de urgență. De asemenea, vor fi verificate achizițiile de materiale sanitare, medicamente și alte produse folosite pentru limitarea răspândirii virusului, precum şi la diagnosticarea şi tratarea persoanelor suspecte de infecție cu coronavirus.

De asemenea, se va face o analiză a apariției focarelor de infecție și a măsurilor luate pentru repunerea lor sub control. 

Vor mai fi analizate: măsurile privind înregistrarea şi plata activităţilor de telemuncă, şomaj tehnic şi a acţiunilor vizând menţinerea locurilor de muncă; alocarea sumelor din bugetul de stat pentru asigurarea de materiale şi substanţe necesare limitării efectelor răspândirii şi respectiv tratării infectării cu COVID- 19, precum şi a asigurării alocărilor bugetare necesare susţinerii economiei, transmite Agerpres. 

Comisia are 21 de membri şi are dreptul să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice să îi pună la dispoziţie orice date și informații. PSD are 9 membri în comisie, PNL - 4, USR - 3, Pro Europa - 2, UDMR -2 și PMP unul. Preşedinte comisiei va fi propus de PSD, cei trei vicepreşedinţi aparţin PNL, USR şi Pro Europa, iar secretarul va fi de la UDMR. 

Pe 3 iunie, majoritatea PSD din birourile reunite ale parlamentului a decis constituirea unei comisii de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență, generată de pandemia de coronavirus.

Social-democraţii au anunțat încă dinainte de încetarea stării de urgență că vor constitui o comisie parlamentară de anchetă care să verifice toate achiziţiile făcute de guvernul liberal în perioada crizei create de pandemia cu coronavirus.

Curtea Constituţională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență a guvernului prin care se modifică acte normative cu impact asupa achizițiior publice, din alte motive decât cele pentru care a fost sesizat de Avocatul Poporului.

CCR i-a imputat guvernului că a adoptat ordonanța fără avizul Consiliului legislativ, așa cum, de altfel, i-au reproșat PSD și Pro România, în timp ce Avocatul Poporului, care a sesizat Curtea cu excepția de neconstituționalitate, i-a imputat guvernului că instituie o nouă abatare disciplinară pentru judecătorii care constituie completele pentru achiziții publice, discriminându-i în raport cu ceilalți judecători și că intervine asupra statutului judecătorilor, reglementat printr-una din legile justiției, asupra cărora referendumul din 2019 a stabilit că guvernul nu poate interveni prin ordonanțe de urgență.

Ordonanța și-a propus să adopte, în regim de urgență „măsuri urgente pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice și, totodată, pentru inițierea primilor pași către transformarea digitală a acestora”, spunea guvernul la momentul publicării sale în Monitorul Oficial. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro