Comisarul șef Gavriș pierde coordonarea anti-Covid după scandalul din Centrul Vechi. Acuzații de filaj ilegal la MAI

ianuarie 25, 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că adjunctul Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş, va fi înlocuit din postul de coordonator al activităţilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei. Gavriș a fost înștiințat oficial în această dimineață că urmează să întocmească planul anti-Covid pentru polițiștii din București, cu câteva ore înainte ca ministrul Bode să anunțe că nu se va mai ocupa de acest lucru.

Potrivit unor surse din Poliție, adjunctul poliției Capitalei, Radu Gavriș, cel care a fost filmat vineri seară într-un local alături de patru procurori în perimetrul unui restaurant din București a fost anunțat oficial astăzi că va fi coordonator pentru combaterea pandemiei în rândul polițiștilor din Capitală. Neoficial, el a fost anunțat verbal vineri seară, cu câteva ore înainte de controlul poliției la restaurant, că urmează să elaboreze planul de combatere a pandemiei de Covid19 la nivelul Poliției Capitalei. Gavriș s-a mai ocupat de acest lucru până pe 1 noiembrie anul trecut, când sarcina de întocmire a acestui plan a a fost transferată unui coleg.

27 de clienți, nicio petrecere

Vineri seară, publicația știripesurse.ro a prezentat o înregistrare cu trei procurori și Radu Gavriș prezenți în incinta unui restaurant din Centrul Capitalei, în condițiile în care localurile ar fi trebuit să fie închise în perioada pandemiei, accesul clienților fiind permis doar pe terase.

Polițiștii au legitimat 27 de persoane. Cei prezenți susțin că luau masa pe terasa restaurantului, în timp ce polițiștii spun că se aflau în interiorul localului. „Nu este caz de contravenție. Doar masa noastră a fost legitimată de polițiștii veniți în control. Nu au deschis pentru mine, localul funcționa ca o terasă și continuă să funcționeze ca terasă. Direcția de Sănătate Publică trebuia să-i amendeze dacă găseau nereguli, doar nu era să măsor eu geamurile pentru a vedea dacă se încadrează în normele legale. Doar cei care participă la petreceri pot fi sancționați, legea nu prevede sancțiuni pentru clienți, ci doar pentru organizatori”, ne-a declarat un procuror care a participat la întâlnire.

Poliția anunța că „la data de 22 ianuarie 2021, în jurul orei 19:15, polițiștii din București au depistat, în spațiul închis al unui restaurant din Centrul Vechi al municipiului București, 27 de persoane. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că una dintre persoanele depistate figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie 2021, astfel că politiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor”, a transmis, sâmbătă dimineața, Poliția Română.

Înregistrări neasumate

Printre persoanele care se aflau la restaurantul cu pricina este și Radu Gavriș, adjunct al Poliției Capitalei. La el a făcut referire ministrul Bode când a anunțat că nu va mai realiza planul de combatere a pandemiei în rândul polițiștilor bucureșteni. „Am văzut că domnul polițist se lupta cu această pandemie din interior. Nu aș vrea să-i mai dăm această posibilitate. Începând cu această dimineață nu va mai coordona această activitate. Tot astăzi voi solicita lămuriri cu privire la cum au ajuns în spațiul public acele informații, imagini, de la respectiva activitate, fără să și le asume nimeni, încălcând prevederile legale din punctul meu de vedere, dând nume, imagini, fără ca aceastea să fie destinate publicului” a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, la Antena 3.

Parchetul Capitalei a reacționat prompt în urma dezvăluirilor și susține că cei patru procurori și polițistul nu participau la o petrecere, așa cum se poate trage concluzia din comunicatul Poliției, ei neavând legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment.

„Atât în seara zilei de 22.01.2021, cât şi în cursul zilei de astăzi, s-a acreditat public ideea că la un local din centrul mun. Bucureşti a fost organizată o petrecere privată unde ar fi participat mai mulţi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, alături de ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei şi de alte persoane, dintre care una carantinată. În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţii noastre a rezultat că, în realitate, patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se aflau în localul din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment”, explică reprezentanţii Parchetului Capitalei într-un comunicat de presă.

Cine filează polițiști și procurori?

„Evenimentul” s-a petrecut în Centrul Vechi, obiectiv de care răspunde comisarul șef Cristian Ghica, polițist detașat fără voie, revenit pe funcție prin decizie a instanței și aflat în conflict cu Gabriel Șchiopu, șeful Poliției Sector 3. Șchiopu a participat personal la acțiunea de vineri. Supărat pe filajul făcut asupra procurorilor, Cristian Ghica se întreabă cine l-a autorizat. „Care a fost temeiul legal al filajului? DIPI, DOS, „filajul" lui Șchiopu de la DGPMB, au ieșit la plimbare în mod spontan în același loc? Sau au fost trimiși? De către cine? De ce? Urmărirea fără drept a unei persoane este infracțiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai în baza unui mandat de supraveghere dat de un judecător. Aveau toți fotografii ăștia de ocazie un mandat sau au executat orbește un ordin ilegal?”, se întreabă Cristian Ghica pe Facebook.

Europa Liberă a relatat anul trecut despre conflictul vechi dintre Radu Gavriș, fost șef al departamentului Omoruri din Poliția Capitalei și alți factori de decizie din Poliție. Anul trecut, fostul șef al Poliției, Liviu Vasilescu l-a detașat pe Gavriș la Harghita, detașare anulată de judecători.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro