Colaborare BCR si CNPAS

Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) au semnat, la sfarsitul anului trecut, o conventie privind virarea in conturi de card sau conturi curente, prin intermediul Caselor Teritoriale de Pensii (CTP) a sumelor de bani cuvenite pensionarilor din sistemul public de pensii si/sau beneficiarilor de drepturi prevazute de legi speciale, rezidenti in Romania.

“BCR a semnat cu CNPAS prima conventie privind plata pensiilor si a altor drepturi banesti, prin intermediul unei banci, conform noilor reglementari legale. Un aspect foarte important este acela ca drepturile banesti se acorda si prin intermediul cardurilor. Cardurile au inceput, incet, incet, sa faca parte din viata noastra cotidiana iar acordarea pensiilor pe card este un pas hotarator in demersurile de dezvoltare a pietei cardurilor din Romania. BCR a decis sa incurajeze acest prim pas prin adoptarea unei politici de costuri reduse pentru pensionarii care isi vor primi drepturile banesti pe carduri. Cardurile asigura pensionarilor mobilitate 24 de ore din 24, acestia avand la dispozitie cea mai extinsa retea de bancomate si de comercianti acceptatori din Romania, unde pot utiliza cardul fara costuri”, a declarat Ion Matei, director executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail.

Pensionarii pot alege sa primeasca pensia in conturile de card BCR sau in conturile curente inca de la inceputul acestui an.

BCR deschide contul de card sau contul curent pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea reprezentantului sau legal ori a mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii.

In situatia in care clientii beneficiari de drepturi banesti au deja carduri sau conturi curente deschise la BCR, virarea sumelor de bani aferente se poate face in aceste conturi.

„ Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenţa a Guvernului nr.69/13.09.2006, CNPAS va putea sa achite drepturile de pensii prin intermediul conturilor curente sau al conturilor de card, deschise de beneficiari la diverse banci, in conditiile prevazute in conventiile pe care CNPAS le negociaza cu bancile interesate. Acesta actiune se inscrie in demersul mai larg promovat de institutia noastra, care vizeaza imbunatatirea continua a modului de servire al

beneficiarilor – pensionari din sistemul public de pensii sau persoane care primesc alte drepturi prin intermediul caselor teritoriale de pensii. CNPAS îşi manifestă încrederea că, împreună cu băncile partenere, va putea oferi clienţilor servicii cât mai eficiente, pe măsura aşteptărilor acestora”, a declarat Petre CIOTLOS, Secretar general adjunct al CNPAS.

Conventia a intrat in vigoare incepand cu 03.01.2007 si primul virament al pensiilor in conturi de card sau conturi curente pentru pensionarii care vor opta pentru aceasta modalitate de plata va fi efectuat in luna februarie 2007.

In situatia in care pensionarul detine card sau cont curent la BCR, pentru a putea incasa drepturile banesti in aceste conturi, se prezinta la Casa Teritoriala de Pensii unde completeaza o cerere tip pentru virarea pensiei in cont de card/cont curent. Apoi acesta se prezinta cu cererea respectiva la unitatea bancara din raza teritoriala a CTP sau la unitatea bancara unde are deschis contul curent iar consilierul bancar specifica pe formularul cerere codul IBAN/denumirea unitatii bancare.

In situatia in care pensionarul nu detine cont de card sau cont curent, acesta se prezinta la o unitate bancara din raza teritoriala a CTP unde consilierul bancar va proceda in mod obisnuit pentru deschiderea contului curent sau de card, urmand apoi sa parcurga pasii prezentati anterior.

Dupa aceasta, pensionarul depune la CTP cererea completata de catre consilierul client al bancii, urmand sa beneficieze de virarea pensiei in contul de card sau in cont curent incepand cu luna urmatoare.

La solicitarea pensionarului, consilierul bancar atasaza si un extras de cont.