Codrin Ștefănescu, urmărit penal în dosarul de șantaj de la PSD Caraș-Severin

februarie 28, 2020

Procurorii antimafia de la Caraș-Severin au început vineri urmărirea penală împotriva a 16 persoane acuzate de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Deși procurorii nu dau publicității numele celor 16 persoane puse sub urmărire penală, în dosar au fost audiați până acum fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, deputata și președinta organizației Caraș-Severin a PSD, Luminița Jivan, Luca Mihăilescu - primarul din Oțelu Roșu și Georgică Severin, directorul Societății Române de Radiodifuziune, potrivit pressalert.ro.

De altfel, Codrin Ștefănescu a confirmat, la ieșirea de la audieri, că toți cei audiați au calitatea de suspecți. 

„În acest dosar toţi suntem suspecţi. Eu sunt suspectul care am venit în judeţ de două ori, o dată în ianuarie anul trecut, o dată cu constituirea unei echipe interimare de conducere a PSD Caraş-Severin, când am stat puţin timp, şi a doua oară în luna martie, când am venit împreună cu mai mulţi colegi din conducerea centrală a partidului şi mai mulţi miniştri şi am stat şase ore pentru a asista la alegerile judeţene de partid", a afirmat Codrin Ştefănescu, citat de Agerpres, sugerând astfel că nu are prea mari legături cu organizația locală. 

Pentru a nu exista niciun dubiu privind nevinovăția sa, el a spus că membrii PSD de la centru nu s-au implicat niciodată în numirile din județe.

„Am fost să dau o declaraţie în calitate de fost secretar general al partidului. Sunt alături de colegii mei în această chestiune prin care trec. (...) Întotdeauna, prin statutul nostru, al partidului, de când ne-am înfiinţat, PSD a respectat următoarele trei reguli: niciodată, conducerea centrală nu s-a băgat în deciziile pe care le ia organizaţia judeţeană de partid, începând cu listele de consilieri locali, municipali, judeţeni, candidaţii pentru Parlament, pentru secretarii de stat ori miniştri, toate au fost propuneri venite din partea judeţelor. Niciodată, cei de la centru nu s-au implicat în a numi un om într-o funcţie, într-un judeţ", a mai spus Ştefănescu.

El a explicat că politicienii primesc, în urma votului, un mandat din partea populaţiei, prin care fiecare partid îşi asumă un program de guvernare ce poate fi pus în aplicare cu oamenii pe care conducerea partidului îi pune pe anumite funcţii.

„Aceşti oameni puşi pe funcţii respectă programul pe care noi îl punem în aplicare. Noi venim cu nişte promisiuni în faţa cetăţenilor României pe care trebuie să le ducem la îndeplinire. Prin urmare, această anchetă legată de numiri şi denumiri din cadrul PSD Caraş-Severin - au loc peste tot în ţară şi nu numai la noi, ci la fiecare partid şi nu aş vrea să se creeze un precedent periculos, prin care organele să ancheteze astfel de lucruri. Dar ancheta este în curs. Sunt convins de nevinovăţia colegilor mei. Este o organizaţie puternică, e a obţinut foarte multe voturi şi la alegerile europarlamentare şi la prezidenţiale şi unde vom obţine mari rezultate şi la alegerile locale şi parlamentare şi am încredere că vor fi uniţi şi că această anchetă va scoate la iveală adevărul şi că aceste delaţiuni şi plângeri făcute nu au un temei rezonabil", a mai spus Codrin Ştefănescu. 

Procurorii DIICOT anchetează modul în care, începând cu 2018, după ce filiala PSD Caraș-Severin a fost preluată de deputatul Luminița Jivan, s-au făcut presiuni pentru ca șefii serviciilor deconcentrate din Caraș-Severin să fie înlăturați, pentru a fi numiți în funcții oameni de încredere, dar și pentru impunerea de oameni la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Pentru a-i scoate din funcții pe cei vizați de schimbări, s-au folosit atât presiuni directe și amenințări, dar și „clasica” metodă a trimiterii de controale în urma cărora să se găsească neregului are să justifice înlocuirea. Ancheta a fost începută după persiunile făcute pentru schimbarea șefului IPJ Caraș-Severin, Viorel Avram, acum aproape un an, scrie pressalert.ro.

 

Ce spun procurorii

La sfârșitul anului 2018, în județul Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat pentru obținerea unor profituri materiale din „subordonarea cât mai multor instituții publice, prin șantajarea conducătorilor acestor instituții, care să le asigure accesul la banii public și, implicit, posibilitatea de a-i împărți cu membrii grupului”, transmite DIICOT. 

Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării.

Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro