Coco Galescu, o noua provocare: Vf. Pumori, Himalaya

septembrie 28, 2009

Cornel (Coco) Galescu, unul dintre cei mai experimentati alpinisti romani, va incerca, in premiera romaneasca, sa atinga Varful Pumori din Himalaya, intr-o expeditie ce va incepe in 29 septembrie 2009.

Cunoscut pentru premierele romanesti inregistrate pe cele mai cunoscute varfuri montane ale lumii, alpinistul caransebesean Coco Galescu porneste marti, 29.09.2009, intr-o noua expeditie: Vf. Pumori, din Himalaya, situat la granita dintre Nepal si Tibet, la doar 8 km distanta fata de Everest, cu coordonatele: 28,00,53 N si 86,49,41 E.

Cu o inaltime de 7161 m, Vf. Pumori (in dialect Sherpas “fiica nemaritata“ si denumit de alpinisti “fiica Everestului“) a fost cucerit pentru prima oara de catre Gerhard Lenser, in 1962. Din gama varfurilor dificile, ce pot fi urcate doar cu echipament tehnic alpin, acest varf cere foarte bune abilitati alpine, experienta, curaj, vointa, pentru a putea fi cucerit. Principalele dificultati sunt constituite de inaltime, crevase, avalanse si caderi de pietre.

Accesul pana la poalele acestui varf se face plecand din Kathmandu pe directia Lukla-Namche Bazar - Pangboche - Lobuche - Kala Patar, dupa un traseu de trecking de aproximativ 8 zile pe valea raului Khumbu.

Intrebat de ce a ales acest varf, Coco Galescu a adus urmatoarele argumente:
- in alpinismul mondial actual, performanta presupune combinatia dintre altitudine si dificultate;
- nici un alt munte al lumii nu ofera o perspectiva mai mareata si mai clara asupra Everestului;
- nu a mai fost urcat de nici un roman pana la aceasta data;
- ascensiunea acestui varf aproprie Romania de tarile cu traditie in alpinismul de performanta;
- prezenta romanilor in Himalaya contribuie la imaginea tarii noastre peste hotare.
In expeditia ce se apropie, Cornel Galescu va fi insotit de Florin Grama, alpinist crescut si format la Clubul Montan Caransebes, impreuna cu care Coco a scris frumoase pagini pentru alpinismul romanesc in Turcia, Ama Dablam, Aconcagua, Materhorn si altele.

Alpinistul din Caransebes, Cornel Galescu este autorul mai multor premiere romanesti in Himalaya (1996, 1998, 2003 si 2005), Anzi (1998), Alpi (1997, 2005), Taurus (1996), Alaska (1997), Patagonia (2000), Laponia (2001) si Polul Nord (2007).

Cornel Galescu va fi sustinut si in aceasta noua provocare de compania banateana de IT, ETA2U, un prieten vechi al alpinistului si un sustinator fervent al performantei din domenii precum educatia, cultura si sportul. Impreuna isi doresc atingerea unei noi performante pentru Romania si vor tine legatura pe toata perioada expeditiei prin publicarea jurnalului de calatorie pe site-ul www.eta2u.ro

Aceasta noua expeditie in premiera romaneasca este atat un imbold pentru toti cei care doresc sa-si depaseasca limitele cat si un semnal de alarma pentru protectia mediului.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro