Clujenii sunt preocupati de asigurarea calitatii in formarea profesionala

august 18, 2010

In perioada 9 - 13 august 2010, s-a finalizat la Cluj a doua vizita de pilotare a sistemului de management al calitatii in formarea profesionala a adultilor. Seminarul organizat la Hotelul Olimp a avut ca principal obiectiv discutarea procedurilor si instrumentelor de asigurare a calitatii in formarea profesionala continua, elaborate in cadrul proiectului Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua din Romania CALISIS (www.cnfpa.ro).

Programul s-a adresat membrilor comisiilor de autorizare judetene, personalului secretariatelor tehnice judetene, evaluatori - specialisti implicati in evaluarea furnizorilor de formare profesionala, in vederea autorizarii, si in examinarea finala a absolventilor, cat si reprezentantilor furnizorilor de formare profesionala a adultilor. Participantii au fost implicati in diverse exercitii referitoare la elaborarea de instrumente, metodologii si proceduri de asigurare a calitatii la nivelul comisiilor si furnizorilor de formare profesionala.
Unul dintre obiectivele celei de a doua vizite de pilotare la Cluj a fost de a discuta cu participantii la exercitiile de pilotare si de a strange toate observatiile si propunerile facute de acestia, declara Ion Hohan, expert in cadrul proiectului din partea SC FiaTest SRL. In lunile septembrie si octombrie, vom revizui documentele elaborate in cadrul proiectului, in sensul ca vom introduce propunerile analizate si agreate in faza de pilotare. Apoi, urmeaza procesul de diseminare a rezultatelor exercitiului-pilot si constientizare a factorilor implicati, in cadrul unor seminarii regionale ce se vor organiza la nivel national.
Alexandrina Teodorescu, consilier superior in cadrul Secretariatul tehnic al Comisiei de Autorizare a judetului Cluj considera aceste vizite de pilotare binevenite chiar la nivelul Comisiei. Modalitatea de lucru aleasa in cadrul acestui proiect este foarte buna, pentru ca ne da posibilitatea sa ne spunem punctele noastre de vedere legate de problemele locale, de nevoile noastre, dar si ale furnizorilor de formare profesionala implicati direct in acest proces de schimbare.
Recomandarile europene privind imbunatatirea sistemelor de asigurare a calitatii au atras la seminarul de la Cluj un numar mare de furnizori de formare profesionala. Si noi organizam cursuri de formare pentru someri, ne-a declarat Ioan Chitac, reprezentant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, prezent la seminar in calitate de membru al Comisiei de Autorizare din Cluj. Chiar daca avem implementat un sistem de managementul calitatii, introducerea unui concept unitar, la nivelul intregii tari, va oferi cursantilor nostri posibilitatea sa obtina competentele necesare intr-un cadru mai bine definit, ceea ce le va spori sansele de integrare pe piata muncii. Furnizorii mai mici de formare profesionala se tem insa de costurile suplimentare pe care le va atrage introducerea sistemelor de calitate. Ovidiu Berar, de la firma Geo Consulting din Cluj, considera ca, desi sunt multe dificultati de ordin material, dar si uman lipsa personalului calificat in domeniul managementului calitatii -, introducerea unui sistem de asigurarea calitatii va oferi furnizorilor de formare profesionala o mai buna expunere pe piata. Un furnizor certificat potrivit noilor cerinte va fi mai competitiv, pentru ca va duce la cresterea gradului de satisfactie a clientilor.
Ana Costin, expert in cadrul proiectului CALISIS din partea Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), estimeaza ca furnizorii de formare profesionala autorizati nu vor intampina dificultati majore din perspectiva schimbarilor anuntate, deoarece ei au un sistem de asigurare a calitatii. Acest sistem trebuie doar imbunatatit si armonizat cu modelul promovat de Uniunea Europeana. Sunt cerinte specifice si Romania are obligatia sa raspunda printr-un concept national pe care trebuie sa inceapa sa-l implementeze pana in 18 iunie 2011. Proiectul CALISIS devanseaza acest moment, dezvoltand un model de management al calitatii in formarea profesionala continua, cu ajutorul unor instrumente si proceduri specifice, astfel incat factorul de decizie din Romania sa poata fundamenta strategiile viitoare pe baza unor cercetari stiintifice si a unui sistem care deja este pilotat, atat la nivel central, in cadrul CNFPA, cat si local, in cadrul comisiilor de autorizare judetene, secretariatelor tehnice judetene, dar si la nivelul evaluatorilor si reprezentantilor furnizorilor de formare profesionala a adultilor.
La sfarsitul acestei luni se va derula cea de-a doua vizita de pilotare a sistemului de management al calitatii in Bucuresti, dupa care expertii romani si straini vor sintetiza rezultatele obtinute in cadrul exercitiilor pilot si vor revizui documentele elaborate. In paralel cu organizarea seminariilor regionale de diseminare a rezultatelor exercitiului-pilot si de constientizare a grupurilor tinta cu privire la necesitatea introducerii mecanismelor si procedurilor de asigurare a calitatii in FPC, se va trece si la revizuirea standardului ocupational pentru ocupatia Evaluator de competente profesionale.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro