Cladirile istorice o nișa foarte atractiva pentru agentiile imobiliare

august 13, 2014

Clădirile istorice rămân încă în topul proprietăților imobiliare, fiind foarte atractive atât pentru sectorul rezidențial, cât și pentru piața spațiilor de birouri și a spațiilor comerciale. Structura spațiilor din aceste clădiri, de obicei cu suprafețe generoase permite un plus de versatilitate, ceea ce le recomandă și pentru o utilizare în afara celei rezidențiale. Din această perspectivă, zona 0 a Timișoarei prezintă alternative foarte atractive pentru investiții în vederea deschiderii unei afaceri.

Clădirile din zona centrală a Timișoarei sunt apreciate ca spații de birouri. Firmele mici și medii preferă să-și desfășoare activitatea în astfel de clădiri deoarece oferă angajaților un cadru mai familiar, mai relaxat, decât în clădirile moderne de birouri, construite special pentru acest scop. Acest potențial în ceea ce privește spațiile de birouri din Timișoara și nu numai, transformă apartamentele din clădirile istorice și clădirile istorice în ansamblul lor într-o nișă atractivă pentru agențiile de imobiliare care încearcă să-și diversifice activitatea, sau încearcă să găsească o „portiță” de intrare pe acest segment al spațiilor de birouri. Chiriile practicate pentru apartamentele din clădirile istorice din Timișoara, mai ales pentru cele care se pot preta pentru utilizarea ca spații de birouri ajung la sume considerabile, sume care pot asigura un venit important agenției care intermediază tranzacția.

Avantajele clădirilor istorice sunt considerabile pentru firme, mai ales dacă avem în vedere și zonele în care se află, zone cu trafic intens și potențial comercial foarte bun, în centrul orașului. Totuși, există și o serie de aspecte care ar trebui abordate cu atenție în momentul tranzacției. Agenția ar trebui să aibă un consilier juridic foarte bun care să poată identifica rapid dacă proprietate în cauză are probleme din punctul de vedere al statutului legal. Clădirile vechi prezintă o sensibilitate sporită la aceste aspecte de competența juridicului. Naționalizarea în perioada comunistă și retrocedările încă nerezolvate au lăsat aceste clădiri într-o situație ambiguă. Un prim pas, înainte de orice demers de valorificare a potențialului, este clarificarea situației juridice. Odată ce acest aspect a fost rezolvat, se poate discuta despre exploatarea oportunităților clădirii.

Pe lângă aspectele legate de stabilirea clară a proprietarului, intervin o serie de alte aspecte care țin de reglementările impuse acestor clădiri. Dacă fac parte din patrimoniul cultural, atunci vor fi impuse o serie de măsuri pentru conservarea fațadelor. De obicei, amenajările interioare nu sunt restrictive, dar pot exista și excepții. De aceea, asistența juridică specializată este esențială pentru asigurarea unei tranzacții sigure pentru toate părțile implicate.

Nișa clădirilor istorice în Timișoara și nu numai, este una interesantă și poate fi o rampă de lansare a unei afaceri în imobiliare. Totuși fără o asistență juridică specializată și o analiză atentă a rigorilor impuse pentru amenajarea acestor clădiri în scop comercial, o eventuală investiție ar putea genera costuri mult peste estimări.
 

Despre Hitch&Mosher

Hitch&Mosher este o companie cu capital integral românesc, cu expertiză majoră în domeniul imobiliar, începând cu anul 2006. În zona de vest a țării este principalul jucător de pe piață, fiind implicat în majoritatea sectoarelor specializate pe care le presupune sectorul imobiliar, de la intermedieri de vânzări și de închirieri pentru persoane fizice, până la identificarea și intermedierea de investiții în sectorul agricol.



» Preluat de pe LivePr.ro
- Cladirile istorice o nișa foarte atractiva pentru agentiile imobiliare

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro