Clădiri și gunoaie istorice

martie 20, 2014

Când vine vorba de istoria Timișoarei, Piața Traian este imediat adusă în discuție. A fost proiectată de inginerii militari în anul 1740, fiind o replică mai mică a Pieței Unirii. Aici se organizau târgurile săptămânale. Astăzi, însă, piața arată ca o mahala… istorică, ce-i drept. Imobilele degradate, imagine a sărăciei, gunoaiele aruncate, ce ilustrează nepăsarea, fac din Piața Traian o zonă marginală a orașului, unde ți-e teamă să pășești. O parte a magazinelor s-au închis și spațiile au rămas părăsite, atrăgând familii întregi de rromi. Magazinele rămase intră foarte bine în decor; n-au mai fost renovate nici ele de mult timp și majoritatea vând produse second-hand sau de calitate îndoielnică. Există în zonă și cabinete stomatologice sau saloane de cosmetică situate vis-a-vis de imobile mizere, devenite gropi de gunoi.

În unele spații, a dispărut orice urmă de civilizație. Pe strada Ion Mihalache, fostă Bicaz, majoritatea clădirilor sunt în paragină, înecate de resturi menajere și șoareci. Trotuarul strâmt nu-ți permite să te îndepărtezi, așa că mirosul greu nu te ocolește. Oamenii sunt deranjați, dar n-au cui să se plângă: „Nu e zonă centrală, deci nu se face nimic. Nu vine nimeni aici.”, spune vânzătoarea unui magazin învecinat.

De fapt, CIMG1260cazul este cunoscut autorităților. În urma cercetărilor, polițiștii locali din cadrul Serviciului pentru Protecția Mediului au sancționat unul dintre proprietarii imobilelor cu o amendă de 2000 lei. Fiind proprietate privată, au decis că pentru igienă este responsabil doar proprietarul. Și-atunci, ce se va alege de acest loc? De ce să avem în Timișoara zone respingătoare, nedemne de vizitat? Teoretic, atunci când există astfel de sesizări, există echipe formate din membrii ai RETIM și ai Poliției care dau amenzi și curăță zona. Practic, există doar amenda ce a ajuns în mâinile unui patron nepăsător și autorități ce se pretind neputinciose în fața problemelor locatarilor.

O explicație concretă pentru mizeria de aici nu are nimeni, există doar presupuneri legate de faptul că în zonă locuiesc mulți rromi ce nu plătesc taxa Retim și, implicit, nu beneficiază de pubele. De o parte și de alta, strada Ion Mihalache găzduiește mici magazine, toate în apropierea acestor clădiri pline de microbi. De exemplu, înghesuite lângă un imobil ce stă să cadă sunt: un bar, un magazin și un cabinet stomatologic cu gratii ruginite și pereți mucegăiți. Nu trebuie să fii specialist ca să îți dai seama că imobilele din zona Traian au nevoie de reparații rapide și că deja constituie un pericol pentru trecători. Piața, deși lăudată pentru vechimea ei, nu poate constitui un obiectiv turistic: este respingătoare și murdară, gunoaiele făcând parte din peisaj. Autoritățile luptă să transforme orașul într-o capitală culturală europeană, dar mă întreb: acesta este singurul aspect care contează? Oare „decorul” în care se desfășoară poate fi atât de neglijat? E normal să beneficieze de interes doar părțile „care se văd”?

Locurile curate și primitoare nu sunt departe de aceste ruine făcute CIMG1265uitate – Prefectura se află la doar 5 minute de mers pe jos de Piața Traian – secretul este să nu depășești linia, să te întorci din drum când vezi praf în față.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro