Cîțu: Rectificare bugetară după COVID-19. Contracție de -1,9% din PIB, deficit de 6,7% din PIB

aprilie 15, 2020

Comisia de prognoză estimează o contracție a economiei de -1,9% din PIB, iar deficitul bugetului este estimat la 72 mld lei, adică 6,7% din PIB, a anunțat miercuri ministrul de Finanțe Florin Cîțu. Cu toate acestea, spune ministrul, pentru rectificarea bugetară aflată în lucru, nu au fost tăiați bani de la investiții, dimpotrivă a fost suplimentat bugetul de la Dezvoltare cu un miliard de lei pentru proiectele PNDL. 

 

Principalele declarații ale ministrului de Finanțe Florin Cîțu:

coordonatele macro de la care pornim: Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB
Deficitul bugetului crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, adică 6,7% din PIB
Pe venituri: criza a însemnat un șoc puternic.​ Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei.​
Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei.​
Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, iar aici e inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct pe perioada stării de urgență. 
La cheltuieli cu asigurările sociale cresc cu peste 6,9 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate).
Cheltuielile la fondul de rezervă se majorează cu 3 miliarde lei. Până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, sănătate, autorități locale putem să luăm acești bani, să nu mai facem o rectificare bugetară.
Ministerul Muncii mai primește 8,1 miliarde lei și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei​
Rectificarea bugetară susține primul pachet de măsuri.
Al doilea pachet de măsuri, pentru repornirea economiei, la care lucrăm acum, va apărea după terminarea stării de urgență
Vineri începe IMM Invest, cel mai amplu program de investiții pentru antreprenori din istoria României

Întrebările jurnaliștilor:

Guvernul ia încalcul creșterea sau reducerea unor taxe?

În nici un caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția crizei anterioare e aceasta: nu crești taxe în criză pentru că frânează ieșirea din criză. Din contră, injectăm lichiditate în economie.

Ministerul Finanțelor are în plan și alte măsuri directe pentru ajutarea populației?

Prin plata șomajului tehnic vrem să susținem cetățenii. În acest moment nu există un proiect legat de chirii, dar vom veni cu proiecte în faza a doua.

Detalii despre șomajul tehnic pentru cei care vor fi reangajați?

Ne vom uita și la acest proiect, va face parte din pachetul pentru faza a doua.

Bancherii au cerut clarificări despre neplata ratelor?

Da, sunt zilnic discuții, am primit observații, mai există discuția pe o singură observație, sigur le vom rezolva împreună pe toate. Tot ce le cer e să nu pună piedici în acest moment celor care cer amânarea ratelor.

Sunt invocate estimările de scădere economică ale FMI? Bufferul de la Finanțe mai există?

Sunt bani de investiții. În rectificare nu a fost tăiat nici un ban de la investiții. Din contră, bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat cu un miliard de lei pentru proiectele PNDL.

Noi avem puterea de a avea o revenire rapidă anul viitor. Depinde doar de noi să luăm măsurile corecte.

Detalii despre evoluția deficitului pe primele 3 luni?

Încasările în martie arată că economia a încetinit, în aprilie vedem totuși că majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi au început să plătească facturile. Apelul meu a fost auzit de companii și și-au plătit taxele. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro